24. okt. 2018
Af Lene Skriver Bak

Kronprinsesse Mette-Marit er kronisk syg

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon.
Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon.
Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff
Den norske kronprinsesse Mette-Marit har fået konstateret en kronisk lungesygdom.

Kronprinsesse Mette-Marit er syg.

Den norske kronprinsesse har fået konstateret en kronisk lungesygdom, oplyser det norske hof.

Sygdommen, der er blevet opdaget efter en omfattende udredning, vil komme til at begrænse kronprinsessen i hendes virke.

- Jeg har i en del år lejlighedsvis haft udfordringer med helbredet, og nu ved vi mere om, hvad de bunder i. Tilstanden gør, at min arbejdsevne vil variere, forklarer kronprinsesse Mette-Marit i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Kronprinsen og jeg vælger at informere om det nu, blandt andet fordi det fremover vil være nødvendigt at planlægge perioder uden officielt program. I forbindelse med behandling, og når sygdommen er mere aktiv, vil det være nødvendigt.

Det er foreløbig ikke afklaret, om lungesygdommen er et led i en mere omfattende autoimmun sygdomsproces, eller om der ligger andre årsager bag lungeforandringerne.

Kronprinsesse Mette-Marit får hjælp fra udlandet

Den længerevarende udredning, som kronprinsesse Mette-Marit har undergået, har påvist en usædvanlig variant af fibrose i lungerne, oplyser kronprinsessens læge, professor Kristian Bjøro fra Rikshospitalet i Oslo.

Han oplyser desuden, at man har fulgt lungeforandringerne i flere år, og at sygdomsudviklingen i den periode har været langsom.

Yderligere udredning og behandling sker ved Rikshospitalet i Oslo og i samarbejde med læger i udlandet, oplyser hoffet.

- Kronprinsessen vil skulle gennemgå yderligere udredning fremover og også behandlingsforsøg. Ved sådanne tilstande, som den kronprinsessen har, er det almindeligt, at vi samarbejder med miljøer i udlandet, siger professor Bjøro.

Læs mere om: