10. aug. 2010
Af af Elisabeth Bangsbøll og Louise Møller

Kronprinsesse Mette-Marit: Her er dit liv

Kronprinsesse Mette-Marit
Kronprinsesse Mette-Marit
Foto: Martin Høien/BILLED-BLADET
Som enlig mor med en broget fortid havde Mette-Marit alle odds imod sig, da hun giftede sig med Norges kronprins Haakon

Men takket være sin menneskelighed, sit engagement og sin åbenlyse kærlighed til Haakon er de kritiske røster for længst forstummet.

I 1996 mødte Haakon for første gang Mette-Marit. Det skete ved den årlige rockfestival, Quart-festival. På det tidspunkt var Mette-Marit gravid med Marius.

Tre år senere vendte Haakon hjem fra sine studier i USA, hvor de mødtes igen og - og forelskede sig.

Mens Haakon tidligt var klar over, at Mette-Marit var hans skæbne og gerne gav afkald på tronen for hendes skyld, var hun langt mere tøvende.

Ikke på sin kærlighed til Haakon, men af frygt for, hvad han måtte ofre og måske senere fortryde, hvis han bandt sig til hende; en enlig mor uden nogen form for eksaminer med en fortid fra fester, hvor der blev taget stoffer, og med en søn, hvis far, Morten Borg, havde en mindre narkodom.

Også kong Harald og dronning Sonja var i begyndelsen urolige, men efter en lang samtale med Mette-Marit gav de deres samtykke.

I dag - små 10 år efter at Haakon ved et pressemøde erklærede: "Ja, hun er min kæreste" - har nordmændene taget hende til deres hjerter. Men vejen dertil har ikke været let. Hos den ældre generation skulle respekten først fortjenes.

ROMANTISK KRONPRINS

Haakon og Mette-Marit blev kærester, fordi de hverken kunne eller ville leve uden hinanden. Og Haakons tale til Mette-Marit under deres bryllup viste også, hvor dybt forelsket han var.

- Mette- Marit, du er følsom, let at begejstre, detaljeorienteret, en smule apatisk, men brændende engageret, temperamentsfuld, modig, uudgrundelig. Du kan være defensiv - eller stædig, du har god humor og et varmt, stort hjerte. Med andre ord er du et helt fantastisk komplekst menneske.

- Jeg tror ikke, at jeg har været så adrenalin-gal på nogen som dig. Jeg tror ikke, jeg har været så svag og aldrig så stærk, som når jeg er sammen med dig. Jeg tror ikke, jeg har været så fyldt af kærlighed som sammen med dig …

Ikke et øje var tørt hos de mange gæster og TV-seere hjemme i stuerne.

ROLLEN SOM MOR

Rollen som mor for Marius betød alt for Mette-Marit, som aldrig havde giftet sig med Haakon, hvis kongefamilien ikke havde accepteret hendes søn fuldt og helt.

- Jeg var vældig bekymret. Jeg var naturligt nok meget optaget af min søns rolle i familien, har Mette-Marit udtalt i et interview.

Men kongefamilien tog imod den dengang knap 3-årig Marius fra første færd, og især Haakons rolle som bonusfar erobrede hendes hjerte.

I dag ved Marius godt, at der er forskel på ham og hans mindre søskende, Ingrid og Sverre Magnus.

I kraft af sin status som tronarving er temperamentsfulde Ingrid den, der mest er i fokus under møderne med pressen, men privat deler Haakon og Mette-Marit sol og vind lige.

De ønsker begge, at alle tre børn får en så normal hverdag som muligt. Almindelig skolegang med kammerater, sport, pligter og sjov. Med respekt og omsorg for andre. Og med plads til at gøre de fejl, der - som Mette-Marit ved af bitter erfaring - er så nødvendige for at lære, forstå og tilgive i håbet om at komme ud på den anden side som et helstøbt menneske.

METTE-MARITS STIL

Mette-Marit skilte sig ikke ud fra mængden de første måneder. Makeup var et ukendt land, tøj interesserede hende ikke. Men tiden og gode hjælpere, deriblandt dronning Sonja, har i dag hjulpet Mette-Marit til at finde den indre kvinde frem.

Noget mode-ikon bliver hun nok aldrig. Tøj interesserer hende ikke på anden vis, end at hun gerne vil tage sig bedst ud, når hun repræsenterer Norge.

Men godt ser hun ud. Med sin kølige skønhed og rene ansigtstræk er Mette-Marit blevet Skandinaviens svar på Grace Kelly.

FAKTA OM METTE-MARIT:

TITEL: Kronprinsesse af Norge

PIGENAVN: Tjessem Høiby

KALDENAVN: Mette

FØDT: 19. august 1973 i Kristiansand. Yngste barn af Marit Tjessem og Sven Olav Bjarte Høiby (skilt 1984. Far død 2007

SØSKENDE: Espen og Per samt Kristin

UDDANNELSE: Ingeniørstudiet, socialantropologi ved Oslo Universitet, kursus i journalistik, eksamen fra London School of Oriental and African studies samt deltidsstudier ved Handelshøyskolen BI i Oslo.

FORLOVET: 1. december 2000 med kronprins Haakon af Norge

GIFT: 25. august 2001 i Oslo Domkirke

BØRN: Marius Borg Høiby, Ingrid Alexandra og Sverre Magnus

BOPÆL: Skaugum i Asker

FORTID: Party-prinsesse i Oslos "house-miljø".

Læs mere om: