27. nov. 2022
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Mister prinsesse Märtha Louise sin apanage?

Prinsesse Märtha Louise
Prinsesse Märtha Louise
Foto: Martin Høien
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Mister prinsesse Märtha Louise sin apanage, nu hvor hun ikke længere skal arbejde for det norske kongehus?
Venlig hilsen
Grethe Schmidt

Kære Grethe Schmidt
Prinsesse Märtha Louise har ikke modtaget apanage i de sidste 20 år. Hun gav afkald på den statslige ydelse i 2002, hvor hun også opgav prædikatet "Hendes Kongelige Højhed" og officielt trådte ud af kongehuset. Af de norske skatteopgørelser, som er offentligt tilgængelige, fremgår det, at prinsessen tjener gode penge på sine private selskaber og sin forfattervirksomhed, og at hun desuden er formuende. Hun lider altså ingen nød. Prinsesse Märtha Louise vil også være en del af den kongelige familie i fremtiden, ligesom hun beholder sin titel som prinsesse. Hun vil dog ikke længere løse officielle opgaver for kongehuset. I Norge får kun kongeparret og kronprinsparret apanage. I år lyder den samlede statsydelse på ca. 25 mio. norske kroner, svarende til 18 mio. danske. Derudover dækker den norske stat udgifterne til driften af det kongelige hof (civillisten), som beløber sig til ca. 230 mio. norske kroner om året, svarende til ca. 166 mio. danske, ligesom den bevilger penge til særskilte projekter underlagt det kongelige hof.
Venlige hilsner
Jon Bloch Skipper

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: