9. feb. 2013
Af af Jan Bergman

Norsk kongefamilie har fået nok af ugeblad

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon
Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon
Foto: Martin Høien/BILLED-BLADET
Det norske kongehus kommer for første gang med et usædvanligt opgør mod et ugeblads journalistiske metoder og det de selv kalder for fejlagtige oplysninger.

Opgøret kommer i kølvandet på flere ugers fejlagtige oplysninger om det norske kongehus, skildret i ugebladet norsk Se og Hør. Det hævder hoffet ifølge vg.no.

- Nu er det gået så langt, at vi er nødt til at tage dette usædvanlige skridt i et forsøg på at stoppe krænkelser og fejlagtige informationer, fortæller hoffets kommunikationschef Marianne Hagen.

Det er især ugebladets dækning af den kongelige families eksotiske ferie i Caribien, der har fået bærret til at flyde over.

Ugebladet bragte i begyndelsen af året en stor reportage med de kongelige på badefrie. I bladet ser man medlemmer af kongefamilien i badetøj og bikini mens de soler sig og deltager i forskellige vandaktiviteter.

Ifølge Marianne hagen er bladet gået for tæt på her og krænker kongefamiliens privateliv.

- Vi reagerer på, omfanget, intimiteten, at de bruger billeder af børnene, og at de ikke har givet sig til kende, siger Hagen.

Marianna Hagen fortæller, at kongehuset har forståelse for interessen omkring dem som landets mest omtalte familie, og at det kan have offentligt interesse hvor de holder ferie, men at kongefamilien ikke skal finde sig i hvad som helst, og at den nævnte reportage er gået langt over grænsen.

Chefredaktør Ellen Arnstad på norsk Se og Hør svarer ifølge vg.no igen på kritikken, og hævder at reportagen holder sig inden for de etiske normer.

Arnstad hævder, at det norske pressenævn har afgjort, at den kongelige familie er den mest offentlige familie, og at der er en lang tradition i Norge for, at der ikke kræves samtykke af dem på offentlige steder.

Hoffet har endnu ikke taget stilling til, om der skal rejses retsligt tiltag mod ugebladet, eller eventuelt en sag i pressenævnet er på vej, men Marianne Hagen understreger dog, at norsk Se og Hør stadig får samme behandling af de kogehuset som alle andre medier.

Læs mere om: