21. jun. 2020
Af Marianne Singer

Prinsesse Märtha Louises datter åbner op om tiden efter fars død

Prinsesse Märtha Louise. 
Prinsesse Märtha Louise.
Foto: Martin Høien
Prinsesse Märtha Louises ældste datter, Maud Angelica på 17 år, satte ord på sin store sorg efter sin far, Ari Behns død, ved en mindeudstilling om ham.

Hun gjorde stort indtryk med sin rørende mindetale ved sin far, Ari Behns bisættelse i Oslo Domkirke den 3. januar.

Og nu har prinsesse Märtha Louises ældste datter, Maud Angelica, 17, endnu engang på flot og stærk vis sat ord på den enorme sorg, hun har følt i forbindelse med hans død.

Ari Behn tog livet af sig selv første juledag sidste år efter længere tids psykisk sygdom.

Smertefuld tid

Det er norske NTB, der har talt med Maud Angelica, da hun sammen med sin mor og to søstre, Leah Isadora, 15, og Emma Tallulah, 11, besøgte den nye mindeudstilling for Ari Behn på Galleri Varden på Jeløya ved Moss.

- Jeg er begyndt i en sorggruppe og hos psykolog, så det er fint. Men ja, det er stadig meget smertefuldt, sagde Maud Angelica, der også forklarede, at det havde været meget vigtigt for hende at holde talen ved sin fars bisættelse.

Stolt over tale

Selvom hun på det tidspunkt var i chok og sorg klarede hun at holde mindetalen og det er hun stolt over, forklarede hun til NTB.

Også fordi at hun kunne give noget til andre med den.

Fælles passion for kunst

I interviewet fortæller hun også, at hun og hendes far delte passionen for kunst.

På udstillingen kan publikum se et udvalg af malerier, men også tryk, som Maud Angelica har lavet, blandt andet det fine portræt af sin far, hun viste frem til bisættelsen.

https://imgix.billedbladet.dk/mega577166_004.jpg
Prinsesse Märtha Louise og hendes tre døtre ved Ari Behns bisættelse. Maud Angelica har sit fine portræt af sin far i favnen.
Foto: Mega

Portrættet af Ari Behn skulle have været en julegave til hendes far, men han døde, før hun nåede at give ham det.

Gode minder

Indtægterne fra salget af trykkene kommer til at gå til Leve, en organisation for efterladte efter selvmord, der betyder meget for Maud Angelica.

Selvom det har været en hård tid efter selvmordet, har familien heldgivis de mange gode minder om tiden med Ari Behn tilbage, understregede prinsesse Märtha Louise overfor NTB.

Hun nævner blandt andet de store middage, som han holdt for venner og familie, mens Emma Tallulah mindes filmaftenerne og en legepladsen, som de plejede at besøge i England.

https://imgix.billedbladet.dk/_hjp1496.jpg
Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn ved prins Carl Philip og Sofias bryllup i 2015.
Foto: Hanne Juul

Hædret med pris

Efter bisættelsen i december blev Maud Angelica hædret med en pris for sin åbenhed omkring psykiske lidelser og selvmord i mindetalen til sin far.

National Forum for Emergency Psychiatrys pris går til en eller flere mennesker hvert år, der har bidraget til at skabe fokus på emnet.

- Far må have været så træt, at han må have følt, at han ikke nogen anden udvej end at forlade denne verden. Men der tror jeg, han tog fejl. Der er altid en udvej.

- Selvom det ikke føles sådan. Der er folk derude, som kan og vil hjælpe. Du kan få hjælp, og det kan blive bedre. Alle i denne verden fortjener kærlighed og glæde, og det gør du også. Jeg beder dig af hele mit hjerte, sjæl og krop – spørg om hjælp, sagde hun blandt andet i mindetalen.

Læs mere om: