25. aug. 2021
Af Marianne Singer

Vild kærlighedsrejse: Haakon og Mette-Marit fejrer 20-års bryllupsdag

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. 
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.
Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit havde en svær start, men holdt fast i hinanden og kan onsdag fejre 20 lykkelige år som ægtepar.

Selvom det uden tvivl påvirker kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit meget, at deres datter, prinsesse Ingrid Alexandra, 17, netop er blevet testet positiv for corona, vil de helt sikkert også på den ene eller anden måde markere deres 20-års bryllupsdag onsdag.

En helt særlig og meget romantisk dag, der måske får parret til at mindes deres vilde kærlighedsrejse sammen.

Hård start

Norges kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby blev gift den 25. august 2001 i Oslo Domkirke.

https://imgix.billedbladet.dk/20010825-205507-6_17mb_1.jpg
Haakon og Mette-Marit på deres bryllupsdag - kronprins Frederik var forlover for kronprins Haakon, mens Mette-Marit havde valgt sin veninde Linda Tånevik fra hjembyen Kristiansand til forlover. Lille Marius var selvfølgelig med under fejringen.
Foto: Ritzau Scanpix

De havde haft en hård start på deres forhold, da det i 1999 kom frem, at kronprinsen havde forelsket sig i en fraskilt kvinde, der ovenikøbet havde et barn.

Men kærligheden sejrede, og parret blev senere forældre til først prinsesse Ingrid Alexandra og derefter prins Sverre Magnus, der i dag er 15 år.

Fik en chance til

Da kronprins Haakon og Mette-Marit mødte hinanden gennem fælles venner første gang i 1996 under Quartfestivalen i Kristianssand, var Mette-Marit gravid, og umiddelbart var der ikke kærlighed mellem de to.

Men det var, som om skæbnen gav dem en chance mere tre år senere, da Haakon var vendt hjem fra sine studier i USA.

De mødtes endnu en gang til en koncert under Quartfestivalen 1999 og denne gang forelskede de sig.

Ægte kærlighed

Nu var Mette-Marit enlig mor til Marius, der i dag er 24 år, og Haakon og Mette-Marit måtte gennem en hård tid på grund af hendes brogede fortid med blandt andet stoffer, inden de forlovede sig i 2000.

De ville ikke leve uden hinanden og Haakons tale til Mette-Marit under deres bryllup viste hans dybe forelskelse:

– Tak for kærligheden og indsatsen, Mette-Marit. Jeg er stolt af at kunne kalde mig din livsledsager. For nu er vi her. Nu er vi sammen. Mette-Marit, jeg elsker dig, lød det fra ham.

Charmeret alle

Også Mette-Marits mor, Marit Tjessem, holdt en hjertevarm tale til brylluppet.

- Du har fået en utrolig fin mand, Mette-Marit. Haakon har charmeret os alle fra første stund, og vi er blevet utrolig glade for ham. Tak, Haakon, for den måde, som du har taget imod Mette-Marit på – og hele vores familie, sagde hun blandt andet.

Den tidligere bankfunktionær fra Kreditkassen i Kristiansand fortalte også, at hun lige skulle vænne sig til pludselig at være en del af den norske kongefamilie.

Marit Tjessem har altid holdt lav profil i modsætning til Mette-Marits far, Sven O. Høiby, der indtil sin død i 2007 optrådte i den ene skandalehistorie efter den anden.

Tæt på Oslo

Kronprinsparret bor med deres to fælles børn på godset Skaugum, hvor kronprins Haakon selv voksede op, i Asker kommune ca. 15 km sydvest for Oslo.

Ejendommen har været i kongefamiliens eje siden 1929, hvor daværende kronprins Olav og kronprinsesse Märtha overtog Skaugum fra diplomaten Fritz Wedel Jarlsberg.

Marius er flyttet hjemmefra og bor sammen med sin kæreste, modellen Juliane Snekkestad.

Kronprinsparret og deres børn har altid haft et tæt sammenhold.

Læs mere om: