Hvornår bliver kronprins Felipe egentlig konge?

Kong Juan Carlos og sønnen - kronprins Felipe, der snart overtager tronen efter sin far.

Kong Juan Carlos og sønnen - kronprins Felipe, der snart overtager tronen efter sin far.

Foto: AOP
Spanien har ikke nogen tydelig lovgivning der omhandler abdikation. Så hvad sker der mens vi venter på udnævnelsen af en ny konge – kong Felipe.

Mandagens chokannoncering fra den spanske monark, Kong Juan Carlos, om at han træder ned fra tronen efter næsten 39 år ledte til en del diskussion om blandt andet: tidspunktet for abdikationen, grunden til abdikationen og sidst, men ikke mindst, de praktiske anliggender ved overleveringen.

Belgien og Holland, der begge har oplevet kongelige overleveringer for nyligt, har ret klare retningslinjer, både lovmæssigt og ceremonielt til den slags situationer.

Læs også:
Kronprinsesse Letizia bliver Spaniens nye dronning

Spanien, derimod, er i en speciel situation, da der ikke er nogen tydelig lovgivning der omhandler abdikation – det nævnes kun overfladisk i den spanske forfatning – så den spanske regering skal både foreslå og godkende en speciallov i denne anledning.

Loven skal blandt andet dække emner som hvornår og hvordan overleveringen finder sted, den nye konges navn (sikkert Kong Felipe VI), og selvfølgelig den gamle konge og dronnings titler.

Se også på royalista.com:
Galleri: Letizias fantastiske forvandling

Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, er sikker på at denne proces vil ske hurtigt og indtil da, venter alle spændt på at Felipe, Prins af Asturien, bliver Kong Felipe VI.

Far og søn deltog tirsdag i en militærparade, der fejrede 200-års jubilæet for San Hermenegildo-ordenen, så det er vist hverdag igen for de to spanske ”konger”.

Denne artikel er lavet i samarbejde med royalista.com

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden