Spaniens kong Juan Carlos abdicerer

Juan Carlos abdicerer og gør plads til sin søn kronprins Felipe. Her ses far og søn med dronning Sofia imellem sig.

Juan Carlos abdicerer og gør plads til sin søn kronprins Felipe. Her ses far og søn med dronning Sofia imellem sig.

Foto: AOP
Spanien får ny konge, når Felipe overtager tronen fra sin 76-årige far Juan Carlos, der ifølge den spanske premierminister har valgt at abdicere.

Kong Juan Carlos af Spanien har valgt at abdicere og overlade tronen til sin søn kronprins Felipe. Det har premierminister Mariano Rajoy meddelt.

Nu skal selvsamme minister på overarbejde med sine politiker-kolleger for at sørge for, at en forfatningsændring gør det muligt, at 76-årige Juan Carlos kan trække sig nu og give kronen videre til sin eneste søn – 46-årige kronprins Felipe.

Svigtende helbred

De senere år har været hårde for Juan Carlos, der har gennemgået flere operationer i sine hofter og generelt har haft store udfordringer helbredsmæssigt.

På det seneste har folket i meningsmålinger udtrykt, at de gerne så, at kronprinsen overtog tronen snart. Det sker altså ganske snart. Felipe bliver således konge, mens hans Letizia bliver Spaniens nye dronning.

Nye kongepar i Europa

Felipe og Letizia er det tredje kronprinspar, der bliver kongepar indenfor et års tid. 30. april 2013 blev Hollands Willem-Alexander og Maxima kongepar i Holland, efter dronning Beatrix abdicerede, og 21. juli juni samme år abdicerede Belgiens kong Albert 2. og overlod tronen til sin søn Philippe og hans dronning Mathilde.

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden