Spaniens kronprinsesse Letizia - Her er dit liv

Som TV-journalist havde Letizia ry for at være perfektionist og dybt professionel. Hun gjorde da også komet-karriere og blev vært på Spaniens mest sete nyhedsprogram
Som TV-journalist havde Letizia ry for at være perfektionist og dybt professionel. Hun gjorde da også komet-karriere og blev vært på Spaniens mest sete nyhedsprogram
Foto: Lars Laursen/BILLED-BLADET
For kronprins Felipe var det kærlighed ved første blik, men han skulle bruge sine overtalelsesevner til at lokke den selvsikre journalist på en date.

Første møde mellem kronprins Felipe og Letizia Ortiz fandt sted i 2002 ved en privat middag i Madrid. Her faldt kronprinsen pladask for Letizia, men det krævede fire opringninger før hun lod sig overtale til at mødes igen med den spanske tronarving.

Felipe må have været meget overbevist om sine følelser, for i årene op til forlovelsen med sin landsmand, var han blevet trukket igennem mediemøllen for sit forhold til den blonde, norske model Eva Sannum. Hun blev aldrig accepteret af hverken spanierne eller deres presse, men den erfaring afskrækkede ikke kronprinsen, som ufortrødent gjorde kur til Letizia.

Dog var han mere forsigtig end før og det lykkedes ham at holde forholdet til TV-værtinden hemmeligt for stort set alle. Om forsigtigheden skyldtes, at Letizia var fraskilt, melder historien ikke noget om.

I alle tilfælde var det et meget lykkeligt par, der i 2003 ved et pressemøde fortalte den måbende offentlighed om deres forlovelse. I silende regn blev parret viet i Almudena Katedralen i Madrid.

Letizias fortid

Letizia blev født og voksede op i trygge kår i den lille by Oviedo på størrelse med Århus i det allernordligste Spanien.

Hun er den ældste af tre søskende og blev fra den tidligste barndom opmuntret til at uddanne sig.

Forud for forlovelsen havde den unge journalist haft en forrygende karriere. Allerede under sit journaliststudie på universitetet i Madrid var der bud efter den talentfulde pige.

Som ankerkvinde på Spaniens svar på Danmarks Radio, TVE 1, og et af deres ugentlige nyhedsprogrammer, blev hun for alvor landskendt.

Da hun forelskede sig i kronprins Felipe, var hun Spaniens mest populære nyhedsværtinde.

Har fået to døtre

Kronprinsparret har siden deres bryllup i 2004 fået to døtre, prinsesse Leonor fra 2005 og prinsesse Sofia fra 2007.

Men allerede kort tid efter brylluppet begyndte spanierne at frygte, at der aldrig ville komme børn ud af forholdet. For den tidligere så udadvendte kronprinsesse blev indadvendt og fremstod tyndere og tyndere. Noget, der ofte er blevet kaldt "prinsessesygen", som forklares med det voldsomme pres, prinsesserne er under med konstant medieinteresse.

Således spekulerede man i pressen åbenlyst på, om kronprinsesse Letizias vægttab havde forrykket hendes hormonbalance, så hun slet ikke kunne blive gravid.

Spekulationerne gjorde hun til skamme - og har som nævnt efterfølgende født to sunde og raske piger.

­­­­­FAKTA OM LETIZIA:

TITEL: Kronprinsesse af Spanien, prinsesse af Asturien.

DØBENAVN: Letizia Ortiz Rocasolano.

FØDT: Den 15. september 1972 i Oviedo, Spanien.

FORÆLDRE: Jesús José Ortiz Álvarez og Mariá de la Paloma Rocasolano Rodríguez.

SØSTRE: Telma Ortiz Rocasolanom, Érika Ortiz Rocasolano (død februar 2007).

STUDIER: Journalistik ved Complutense Universitet i Madrid samt master i audiovisuel journalistik.

CIVILSTAND: Gift den 22. maj 2004 med kronprins Felipe, prins af Asturien.

BØRN: Prinsesse Leonor og prinsesse Sofia.

BOPÆL: La Zarzuela Paladset i Madrid, Spanien.

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden