Torsdag, 13. august 2020 - af Marianne Singer

Stor bekymring for skandaleramt spansk konge

Kong Felipe og den pensionerede kong Juan Carlos. 
Kong Felipe og den pensionerede kong Juan Carlos. 
Foto: Mega
Der er opstået mange nye udfordringer i forbindelse med, at den pensionerede kong Juan Carlos er flyttet fra Spanien.

For spanierne var det noget af en chok-besked, da Spaniens pensionerede konge Juan Carlos den 3. august meddelte, at han ville flytte fra Spanien og dermed også forlade sit hjem gennem 58 år, Zarzuela Paladset i Madrid. 

I et officielt brev adresseret til sin søn, den nuværende kong Felipe, skrev han, at han ville forlade landet for at skabe ro omkring monarkiet.

Dermed henviste kongen både til de tidligere skandaler omkring ham og at han på nuværende tidspunkt efterforskes for hvidvask og skattesnyd i millionklassen. 

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sårbar overfor virus

Ifølge den spanske avis El Pais er kongens største bekymring lige nu, at han ved at rejse er i risiko for at blive smittet med Covid-19. 

Kongen er 82 år gammel og har været igennem 17 operationer, deriblandt en hjerteoperation sidste år, og er derfor ekstra sårbar overfor virussen. 

Under coronakrisen isolerede han sig hjemme på paladset i Madrid. 

Ingen almindelig borger

Der venter kongen en helt ny tilværelse i sit kommende hjemland, hvor han langt fra bliver en almindelig borger. 

Som tidligere statsoverhoved vil sikkerheden omkring ham stadig være stor og han har blandt andet sin egen livvagt fra det spanske kongehus' sikkerhedstjeneste.

Beholder titel

Juan Carlos beholder sin titel som konge, som det blev fastsat ved et kongeligt dekret fra den 13. juni 2014, få dage inden hans abdikation. 

Modsat sin datter, prinsesse Cristina, der mistede sin titel som hertuginde af Palma i forbindelse med en korruptionssag. 

Står til rådighed

Kong Juan Carlos har ved sin afrejse meddelt, at han står til rådighed for den spanske højesteret i forbindelse med efterforskningen af hans sag. 

Det er op til kong Juan Carlos, hvor han fremover vælger at bo. 

Bor på luksushotel

Ifølge El Pais har han indtil videre besøgt venner i Sanxenxo i Galicia og er derefter taget videre til Abu Dhabi i de Forenede Arabiske Emirater, hvor han efter sigende skulle bo på det fem-stjernede hotel Emirates Palace. 

Tidligere har kong Felipe frataget sin far hans årlige apanage på omkring halvanden million kroner og frasagt sig al personlig arv fra sin far. 

 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden