29. nov. 2022
Af Ulrik Ulriksen

Godt nyt for den græske kongelige familie: Kong Charles tager affære

Kong Charles
Kong Charles
Foto: Mega
For kong Charles, der har en stærk relation til Grækenland, er det vigtigt at få gjort noget ved et helt særligt sted nord for Athen. Efter et møde med den græske premierminister på Windsor Castle ser det ud som om, at der kan komme skred i tingene.

Storbritanniens kong Charles har netop på Windsor Castle holdt et møde med Grækenlands premierminister Kyriakos Mitsotakis og dennes kone Mareva Grabowski.

Over en kop te skulle kongen og premierministerparret ifølge græske og britiske Medier som Daily Mail have talt om at komme i gang med at redde Tatoi slottet nord for Athen.

Tatoi er et meget slidt sted I dag, og der skal gøres et kæmpe restaureringsarbejde for over 100 millioner kroner for at redde den græske kongelige families gamle hjem.

Kongens fond Prince's Foundation kan hjælpe med rådgivning og andet i forbindelse med det enorme og på alle måder ekstremt krævende projekt.

Kong Charles tager affære

For kong Charles er det af stor betydning at gøre noget nu.

Charles har et helt særligt forhold til Grækenland, og hans far prins Philip kom til verden i Grækenland den 10. juni 1921 på den græske ø Korfu, som Philip, prins af Grækenland og Danmark.

Begge titler, som han ved brylluppet med dronning Elizabeth i 1947 afgav for i stedet at blive prins Philip, hertug af Edingburgh.

Et forfaldent sted

Blot 27 km uden for Athen ligger Tatoi, der i dag er forfaldent.

Sådan har det dog ikke altid været.

Indtil grækernes daværende kongepar, Konstantin og Anne-Marie, i 1967 i stor hast forlod deres elskede slot, Tatoi, efter militæret havde overtaget magten i Grækenland, var slottet kongeparrets residens.

Det var her, det nygifte kongepar trådte frem for pressen efter deres bryllup i september 1964 og her kronprins Pavlos er født i 1967.

Det vil naturligvis være en kæmpe glæde for kong Konstantin og dronning Anne-Marie, hvis Tatoi reddes.

Kong Konstantin og dronning Anne-Marie med barnebarnet Konstantin-Alexios
Kong Konstantin og dronning Anne-Marie med barnebarnet Konstantin-Alexios
Foto: Hanne Juul

Besøgte Tatoi i 2021

Kong Charles og hans Camilla besøgte Tatoi, da de i marts 2021 var på officielt besøg i Grækenland.

Siden 1967 har slottet været lukket for offentligheden – og for den græske kongefamilie, der dog har tilladelse til hvert år at holde en lille mindehøjtidelighed ved gravstedet for Konstantins forældre.

Kong Paul og dronning Frederikke er sammen med en række andre græske kongelige begravet ved slottet.

Læs mere om: