23. apr. 2023
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Grev Ingolf og grevinde Alexandra: Titlerne blev konstrueret til lejligheden

Grevinde Alexandra 
Grevinde Alexandra
Foto: Martin Høien
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Angående Ingolf, greve af Rosenborg og Alexandra, grevinde af Frederiksborg. Hvorfor ikke bare kalde dem greve og grevinde? De bor jo ikke på slottene. Der var noget andet, hvis de gjorde. God påske.
Kærlig hilsen
Arne Petersen

Kære Arne Petersen
Den arvelige adelstitel greve af Rosenborg har været anvendt siden 1914, når danske prinser giftede sig borgerligt og derved mistede titlen som prins til Danmark. Den første greve af Rosenborg var prins Aage, der var barnebarn af Christian 9. Senere fik andre prinser også denne titel, og det var således naturligt også at anvende den, da Ingolf giftede sig med Inge Terney i 1968. Den honorære titel som greve af Rosenborg, der ikke henfører til et grevskab, som du selv antyder, blev konstrueret til lejligheden i 1914, da kongelige som bekendt ikke har et efternavn. Ifølge en kilde overvejede Christian 10. titlen greve af Kronborg, men valgte altså Rosenborg. Kongen ”… tog det ikke nådigt op, da Aages søster, Margrethe, foreslog greve af Rundetårn”, som kilden lakonisk anfører det. På samme måde blev den personlige (og ikke arvelige) adelstitel grevinde af Frederiksborg opfundet til lejligheden, da Alexandra blev skilt fra prins Joachim i 2005. Den danske monark kan i øvrigt gøre, præcis som han eller hun vil, når det kommer til titler, idet dette område forblev et såkaldt ”kongeligt prærogativ" (privilegium) ved indførelsen af Grundloven i 1849.
Mange hilsner
Jon Bloch Skipper


Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: