5. maj. 2023
Af Lene Skriver Bak

Kong Charles' kroning: Her er detaljerne om de imponerende kronregalier

Kong Charles og dronning Camilla. Indsat: Kronregalierne.
Kroningen af kong Charles og dronning Camilla er omgæret af traditioner og historie. Bliv klogere på de mange dele af de britiske kronregalier, der er i brug.

En kroning i det britiske kongehus er både et særdeles omfattende skue og en anledning til fest.

Kroningsceremonien for britiske monarker har stort set ikke ændret sig de seneste tusind år.

Kronregalierne udgør en central del af ceremonien. Disse hellige genstande, som repræsenterer monarkens beføjelser og ansvar, præsenteres for den nye konge eller dronning under gudstjenesten.

Undervejs i ceremonien er der flere faste punkter, der skal gennemføres.

Først bliver menigheden spurgt, om de anerkender den nye monark, hvortil der svares “God save the King” (eller Queen, red.). Hernæst underskriver monarken en ed, hvor han eller hun lover at regere efter loven og med barmhjertighed. Monarken er traditionelt iført den skarlagensrøde statsrobe.

Efter edsaflæggelsen sidder monarken på kroningsstolen.

Herefter følger kroningens mest hellige øjeblik, salvelsen. Koret synger traditionelt “Zadok the Priest”, der er komponeret af Händel, under salvelsen.

Herefter præsenteres monarken for andre genstande fra kronregalierne.

Disse inkluderer guldsporerne, det juvelbesatte offersværd og Armmills. Armmills er guldarmbånd, der repræsenterer oprigtighed og visdom. Monarken modtager også rigsæblet, the Sovereign’s Orb, der er en guldkugle toppet af et kors, samt en ring og to sceptre.

Ceremonien kulminerer med anbringelsen af ​​den storslåede St. Edwards krone på monarkens hoved. Monarken skifter derefter til en kappe af ​​lilla fløjl og bærer den lettere krone Imperial State Crown under resten af gudstjenesten.

Dette markerer slutningen på ceremonien.

Efter den kirkelige ceremoni følger en procession gennem London i den overvældende guldkaret, Gold State Coach, hvor briter og turister kan stå langs ruten og tiljuble det nykronede kongepar, der senere vil vise sig på balkonen på Buckingham Palace, præcis som kongens mor, dronning Elizabeth, gjorde med sin familie i sin tid. Hvem der får lov at stå på balkonen med kongeparret, vil tiden vise.

(Kilder: The Royal Collection Trust og det britiske kongehus)

Bliv klogere på de mange imponerende dele af de britiske kronregalier i galleriet øverst, hvor du også kan se nærmere på de imponerende juvelbesatte genstande.

Læs mere om: