Kongehusekspert om 40-års fødselaren William: Han er trådt mere i karakter

Prins William og hertuginde Catherine.

Prins William og hertuginde Catherine.

Arkivfoto: MEGA
Der venter prins William en interessant og ikke mindst intens tid i de kommende år, hvor han uundgåeligt skal tage mere og mere ansvar – også internt i kongefamilien.
Prins William fylder 40 år, og det fremstod tydeligt under den nylige markering af hans 96-årige farmor, dronning Elizabeths, 70-års regeringsjubilæum, at han begynder at spille en større og større rolle i det britiske kongehus.
 
 
Det er både en naturlig konsekvens af, at både han selv, hans far og ikke mindst hans farmor er blevet ældre, men det er også en konsekvens af de seneste års royale skandaler og uro.
 
Det forklarer Malan Joensen, journalist og jourhavende på billedbladet.dk, som har fulgt det britiske kongehus det seneste årti.
 
– Ifølge visse iagttagere i den britiske presse hører man, at prins William er trådt mere i karakter indadtil på det seneste hvad angår diskussioner og planer internt i den kongelige familie, forklarer hun og fortsætter:
 
– I lyset af de seneste års stormvejr på grund af prins Harry og prins Andrews kontroversielle optrædener i medierne, har prins William med egne øjne kunnet se, at der PR-mæssigt ikke skal så meget til at slå sprækker i den folkelige opbakning til de kongelige – ikke mindst på grund af den britiske tabloidpresse, der med sin særegne og til tider meget grænsesøgende retorik virkelig formår at få fyret op under debatten.
 
 
Prins William skal altså ikke alene støtte og aflaste dronning Elizabeth i hendes officielle, royale pligter både hjemme og udenlands i højere grad end hidtil, han ser også ud til at påtage sig et større ansvar for ’firmaet’ og dets omdømme og trivsel.
 
 
– Det siges for eksempel, at det i højere grad skulle være prins William frem for prins Charles, der havde sat foden ned over for prins Andrew og argumenteret for, at han alligevel ikke skulle spille så stor en rolle ved Garter Day, som han oprindeligt var tiltænkt. Og det er fordi, prins William godt kan se, hvordan prins Andrews dårlige omdømme i befolkningen lynhurtigt kan smitte af på den kongelige families omdømme, hvis de ikke på klar vis får signaleret, at de formår at skelne knivskarpt mellem den officielle Andrew og den private Andrew, vurderer Malan Joensen.
 

Mere travlt med opgaver i fremtiden

De interne oprydningsopgaver og svære beslutninger er naturligvis ikke det eneste, der fylder for prins William, hvis man spørger Malan Joensen:
 
– Han ryger et trin længere op af rangstigen, når dronningen dør og hans far, prins Charles, bliver regent, og det betyder med al sandsynlighed, at der kommer endnu mere fokus på ham og hans familie, end der er i forvejen. Og selv om det skulle vise sig, at dronning Elizabeth måske ikke er så langt henne i sit livs efterår, som hendes alder lader antyde, så er alene det faktum, at hun i langt højere grad end tidligere – og meget forståeligt – overlader flere officielle opgaver til andre familiemedlemmer med til at give prins William og hans familie mere ansvar, end de tidligere har haft. 
 
 
 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden