Onsdag, 4. januar 2023 - af Lene Skriver Bak

Kong Carl Gustaf kommer med ny kontroversiel udmelding om tronfølgen: Uretfærdigt for Carl Philip

Fotomontage: Kronprinsesse Victoria, kong Carl Gustaf, prins Carl Philip.
Fotomontage: Kronprinsesse Victoria, kong Carl Gustaf, prins Carl Philip.
Foto: Peter Knutson og Linda Broström / Kungl. Hovstaterna
Kong Carl Gustaf kalder i en ny svensk dokumentar det for "uretfærdigt", at man ændrede tronfølgen efter prins Carl Philips fødsel, så han ikke længere var kronprins.

Kong Carl Gustaf og hans hustru, dronning Silvia, har tre børn; kronprinsesse Victoria, prins Carl Philip og prinsesse Madeleine.

Da Victoria blev født i 1977, var kongefamiliens lykke stor, men arvefølgen endnu ikke sikret. En pige kunne nemlig ikke arve tronen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Derfor blev fødslen af prinsessens lillebror, prins Carl Philip, i maj 1979 markeret med 42 saluteringsskud, modsat hendes 21. En arving, en kronprins var født.

Men den lille prins beholdt kun titlen frem til januar 1980, hvor Successionsordningen i Sverige blev ændret, så der nu var kvindelig arvefølge.

Den ændring har kong Carl Gustaf tidligere kritiseret og i en ny dokumentar på SVT med titlen "Sveriges sidsta kungar" gentager han atter kritikken:

– Det er ret vanskeligt at have love, der virker med tilbagevirkende kraft. Det synes jeg stadig. Så kan du acceptere, at næste generation … det er okay. Men det var min søn, prins Carl Philip, han blev født, og så pludselig ændrer man den (loven, red.), og så bliver det hele taget fra ham. Det er ret mærkeligt, synes jeg. Det kan du ikke, siger kongen blandt andet i dokumentaren og svarer klart ja, da intervieweren direkte spørger, om det er uretfærdigt.

I et klip fra dokumentaren, der er delt på SVTs hjemmeside fremgår det, at hoffet efter kongens udtalelse har bedt om endnu et interview for at kunne uddybe kongens holdning.

I det nye interview, der også er med i klippet, siger kongen:

– Set i bakspejlet har jeg stadig svært ved at se, hvordan en grundlov kan fungere med tilbagevirkende kraft. Hvis vi skal gå ind i det, er prins Carl Philip født som kronprins, og en beslutning truffet et halvt år senere siger "nej, sådan er det ikke længere, der er nye forhold."

Kong Carl Gustaf var allerede ved ændringen af loven i 1980 betænkelig og sagde dengang til pressen, at det var en speciel situation de to søskende havnede i. 

– Han har jo været kronprins i et antal måneder og hans ældre søster overtager titlen, og det må man jo forsøge at forklare til sidst, når han bliver stor, sagde kong Carl Gustaf dengang.

I den nye dokumentar påpeger kongen dog, at han ikke har oplevet, at ændringen har givet problemer i hans familie, og roser prins Carl Philip for at have 'taget det godt'. 

– Jeg har ikke opfattet, at der er problemer mellem de to søskende. De kommer godt ud af det med hinanden.

Dokumentaren "Sveriges sidsta kungar" bliver efter planen sendt på SVT1 12. januar kl. 20. Den kan dog allerede ses på SVT Play fra den 8. januar.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden