Kong Carl Gustaf mindedes ofre for Estonia-forliset

Kong Carl Gustaf ved mindehøjtidelighed for Estonia-forliset.

Kong Carl Gustaf ved mindehøjtidelighed for Estonia-forliset.

Foto: AOP
Søndag var det 20 år siden, den tragiske skibskatastrofe fandt sted.

Søndag den 28. september var det 20 år siden, passagerfærgen Estonia sank på vej fra Tallinn i Estland til Stockholm i Sverige. I alt 852 mennesker omkom og 137 overlevede forliset.

På 20-årsdagen blev der afholdt en mindehøjtidelighed ved Estonia-monumentet på Djurgården i Stockholm, og her deltog blandt andre kong Carl Gustaf.

Ifølge det svenske kongehus’ hjemmeside holdt kong Carl Gustaf en tale, hvor han blandt andet sagde:

- Estoniafartøjets forlis om natten den 28. september 1994 var den største civile fartøjsulykke i Europa efter Anden Verdenskrig. 852 mennesker omkom. 501 af dem kom fra Sverige. Forliset var en katastrofe af stort omfang, som sendte en chokbølge gennem hele samfundet.

- På tiårsdagen for forliset i 2004 var der en smukt indrammet ceremoni her på Djurgården. Deltagerne var pårørende og overlevende samt repræsentanter for forskellige dele af samfundet. I dag samles vi igen på 20-årsdagen, og det føles naturligt og rigtigt for mig at være til stede.

- For nogle er årsagen til forliset stadig et traume, som kan indeholde både skuffelse og måske vrede. Følelser, som bør respekteres.

- Jeg følger stor ydmyghed for alle de navne, som er indgraveret på monumentet her på Djurgården. Og den sammenfattende tekst på monumentet udtrykker det, vi alle føler i dag: ”Deres navn og skæbne vil vi aldrig glemme”.

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden