Søndag, 1. maj 2016 - af Ulrik Ulriksen

Kong Carl Gustaf på TV: Derfor regerer kærligheden i kongehuset

Kronprinsesse Victoria, prins Daniel og kong Carl Gustaf

Kronprinsesse Victoria, prins Daniel og kong Carl Gustaf

Foto: Martin Høien
I et 70-års fødselsdags-interview på svensk TV lørdag aften fortalte kong Carl Gustaf, hvorfor og hvordan han sørgede for, at hans egne børn kunne gifte sig med ikke-kongelige uden at miste titel og plads i arvefølgen.

Det er kærligheden, der har afgjort, hvem kong Carl Gustafs tre børn kronprinsesse Victoria, prins Carl Philip og prinsesse Madeleine har giftet sig med. Det har ikke kostet dem deres titel at vælge livsledsager med hjertet.

Tab af titel

Titlen kunne ellers være blevet slettet, hvis man som kongelig før i tiden giftede sig med en ikke-kongelig eller med en partner af ikke-adelig slægt.

Mors Dag: Glæd din mor i 6 eller 12 uger og få 2 biografbilletter

I et 70-års fødselsdags TV-interview, som blev vist på den svenske kanal SVT lørdag aften, fortæller kongen om dengang, han gav tilladelse til, at prins Bertil kunne gifte sig med sin elskede Lillian. Vel at mærke uden at sige farvel til titlen "prins" og sin ikke uvæsentlige plads i arvefølgen. Inden deres  bryllup i 1976 var det sådan, at hvis et medlem af den kongelige familie giftede sig med en person udenfor en kongelig eller adelig familie, så mistede denne sin titel.

Ensom majestæt

I det interview-bårne SVT-program "Ensamt majestät" fortæller kong Carl Gustaf, at han havde muligheden for at ændre på dette, og at han ikke syntes, at der var noget mærkeligt ved at udnytte den mulighed, således at kærligheden kunne regere uden nogen modstand fra den royale institutions regelsæt.

Det føles trygt

Siden 1976 har også kongens egne tre børn nydt godt af den omtalte ændring, og dermed har Victoria, Carl Philip og Madeleine beholdt deres titler.

- Det var vel rart for dem! At finde den, de vil leve med og skabe noget med et godt samarbejde for fremtiden. Jeg tror, at det føles mest trygt. Jeg gjorde det samme selv, lyder det fra kong Carl Gustaf i TV-interviewet. 

Prins Carl Philip og prinsesse Sofie

Prins Carl Philip og prinsesse Sofie

Foto: Jesper Sunesen

Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill

Foto: Hanne Juul

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden