Nye tider i Sverige: Det skal der ske med kongens søstre

F.v. prinsesse Christina, prinsesse Désirée, prinsesse Birgitter og prinsesse Margaretha

Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET

Især prinsesse Christina får en ny position i kongefamilien.

Torsdag, 10. oktober 2019 - af Niels Burgos

Prinsesse Christina hører til blandt de flittigste i den svenske kongefamilie - men også kongens søster får en ny rolle i forbindelse med kong Carl Gustafs bekendtgørelse om, at hans børn og børnebørn - undtagen kronprinsesse-familien - fremover ikke er medlemmer af det svenske kongehus. Mens de naturligvis fortsat er medlemmer af den kongelige familie ...

En trofast støtte

76-årige Christina - der også kendes som fru Magnuson gennem ægteskabet med Tord Magnuson - var landets førstedame i årene 1972-1976 - indtil Carl Gustaf giftede sig med sin Silvia. Og gennem alle årene har hun trofast passet sit arbejde med en lang række protektioner.

Hertil siger informationschef Margareta Thorgren fra det svenske hof:

- Prinsesse Christina får sine egne inviationer, og hun vil fortsætte med at være en støtte for kongeparret på de områder, kongen anser for vigtige. Hele familien har jo hidtil støttet kongen på alle måder - ikke mindst prinsesse Christina - og det vil hun fortsat gøre.

Haga-prinsesserne mistede titlerne

Ændringerne i det svenske kongehus betyder bl.a., at de berørte ikke lænere skal tituleres "kongelige højheder" - men beholder deres titler  - dog uden at kunne give dem videre til deres efterkommere. To af kong carl Gustafs andre søstre, snart 85-årige Margaretha og 81-årige Désirée har formelt set i mange år ikke været prinsesser af Sverige, efter de som deres søster Christina blev borgerligt gift. De fire søstre er alle født på Haga-slottet i Stockholm - og har derfor hele livet været kendt som "Haga-prinsesserne" - selv om de altså formelt set ikke længere var prinsesser.

Få kongeligt krus med BILLED-BLADET
Klik her og læs hvordan!

Kongens fjerde søster, 82-årige prinsesse Birgitta, er i en lidt anderledes situation, fordi hun har været gift med prins Johann Georg af Hohenzollern-Sigmaringen - og har titel som prinsesse af Hohenzollern. Hendes tre børn er allerede prinser og prinsesser af Hohenzollern.

Kronprinsesse Victoria