10. mar. 2015
Af Lene Skriver Bak

Prins Carl Philip vil stoppe mobning

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/prins_carl_philip.jpg
Pelle T. Nilsson
Prins Carl Philip er selv ordblind og vil nu hjælpe andre i samme situation mod at blive mobbet.

Prins Carl Philip kæmper selv med ordblindhed og har derfor taget initiativ til et seminar om netop ordblindhed i Stockholm, som skal handle om at vove at tale om dysleksi, som ordblindhed hedder, og om at finde nye veje til at hjælpe dem, der lider af ordblindhed.

- Fokus på dysleksi er ikke bare vigtigt for mig, men også for de hundredetusindvis af svenskere, der lider af dysleksi, sagde prins Carl Philip, skriver den svenske avis Expressen.

VIDEO: Se prins Carl Philip åbne seminaret

Prins Carl Philip har prøvet det på egen krop

Ligesom sin far, kong Carl Gustav, og storesøster kronprinsesse Victoria kæmper prins Carl Philip selv med ord og bogstaver.

Og derfor kender han til den daglige kamp. Derfor er fokusset ikke kun vigtigt for ham, understreger prins Carl Philip:

- Det er vigtigt for de elever, som hver dag kæmper med bogstaver og tal, som danser rundt i skolebøgerne. For dem, der bliver gjort til grin, når de begår fejl og for dem, der kæmper meget hårdere end deres kammerater for at opnår samme resultat i skolen. Jeg ved, hvordan det er. Jeg var en af dem, sagde prins Carl Philip, da han åbnede seminaret.

LÆS MERE: Prins Carl Philip og Sofia får deres drømmehjem

Prins Carl Philip siger stop

Det er netop skoleeleverne, prins Carl Philip vil have taget hånd om. Det skal være slut med at blive mobbet, fordi man har svært ved at stave og læse.

- Intet gør mig mere ked af det, end når nogen udpeges som dum på grund af deres dysleksi. Jeg ved, hvordan det føles. At blive krænket gør desuden, at man bliver mere usikker. Det forværrer dysleksien og det bliver en negativ spiral. Derfor sætter jeg nu foden ned offentligt. Jeg gør det for mig selv, men også for de andre, der har dysleksi. Sammen kan vi bryde den negative spiral, sagde prins Carl Philip.

Og alle skal tage et ansvar. Eksperterne, forældre, skolen, politikere, myndighederne – men også kammeraterne, lod prins Carl Philip forstå:

- Vi skal have nultolerance for mobning og for elever med dysleksi, der føler jeg siden for, for desværre er dysleksi i dag en af årsagerne til mobning, og at nogen føler sig udenfor.

Læs mere om: