Onsdag, 14. juli 2021 - af Marianne Singer

Stort tillykke! Kronprinsesse Victoria fylder 44 år

Kronprinsesse Victoria. 
Kronprinsesse Victoria. 
Foto: Martin Høien
Kronprinsesse Victoria fejrer onsdag sin 44-års fødselsdag med både familien og folket.

Selvom pandemien også i år kommer til at påvirke dele af kronprinsesse Victorias fødselsdagsfejring onsdag, bliver det stadig en festlig 44-års dag, hvor hun er omgivet af sin nærmeste familie og bliver fejret med en koncert på Borgholm Slott på Öland om aftenen.

Kronprinsesse Victoria med sin mand, prins Daniel, og børnene, prinsesse Estelle og prins Oscar, i maj 2021. 
Foto: Linda Broström Kungl. Hovstaterna

Siden 1979 har kronprinsesse Victoria nydt alle sine fødselsdage her på kongefamiliens fortrukne ferie-ø.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Et ønskebarn

Victoria kom til verden den 14. juli 1977 kun 13 måneder efter sine forældres bryllup, og hun var et rigtigt ønskebarn. Men på det tidspunkt var der stadig mandlig arvefølge til tronen og derfor lå det ikke i kortene, at Victoria Ingrid Alice Désiré en dag skulle være regent.

Blev kronprinsesse

Men med den lille prinsesses ankomst til verden begyndte debatten, og de politiske vinde begyndte at blæse for og imod ligestilling, og der var hurtigt lagt op til en grundlovsændring. Den var dog endnu ikke trådt i kraft, da kongeparret fik deres første søn, prins Carl Philip, den 13. maj 1979, så den lille prins var reelt tronfølger i godt seks måneder, indtil loven blev gennemført med virkning fra januar 1980.

Hårde kampe

Alt var ikke en dans på roser for Victoria i hendes barndoms- og ungdomsår.  Victoria kæmpede med ordblindhed, hvilket ikke gjorde skoletiden nem.

Led af en spiseforstyrrelse

Som myndig og vikar for sin far begyndte kronprinsessens uddannelse til dronning for alvor, og det satte sine spor. Presset fra omgivelsene og ikke mindst de store krav, som Victoria stillede til sig selv, blev til sidst for meget. Kronprinsessen udviklede en spiseforstyrrelse, og selv om kongefamilien længe forsøgte at hjælpe Victoria og holde hendes lidelse inden for slottets fire vægge, lykkedes det ikke.

Var åben

Ved den årlige store Nobelprisfest i december 1997 var det tydeligt for enhver, at Victoria bestemt ikke havde det godt. Herefter indså hendes forældre, at det var bedst for alle parter, ikke mindst Victoria, at gå til bekendelse og fortælle offentligt at kronprinsessen led af en spiseforstyrrelse. Victoria havde brug for ro, og løsningen blev, at hun flyttede fra Sverige til USA for at blive behandlet for sin anoreksi og samtidig læste videre på Yale Universitet. Her kunne kronprinsessen i ro og mag finde sig selv, få hjælp til sine problemer og for en tid være væk fra alle sine pligt

Fandt lykken

Lykken fandt Victoria for alvor, da hun i 2001 lærte Daniel Westling at kende. De mødtes på i hans fitnesscenter, hvor han var hendes personlige træner. Året efter blev de et par og otte år efter blev de gift den 19. juni 2010.
Foto: Jesper Sunesen

Stolte forældre

Sammen er de nu lykkelige forældre til prinsesse Estelle, 9, og prins Oscar, 5. 
Victoria og Daniel med deres børn ved nationaldagsfejringen den 6. juni 2021.
Foto: Linda Broström Kungl. Hovstaterna
Familien bor på Haga slott i forstaden Solna i Stockholm. 

 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden