Fredag, 2. november 2012 — af af Jan Bergman

Svensk kongehus bruger 1 milliard på renovering

Drottningholm Slott
Drottningholm Slott
Foto: Jesper Sunesen/BILLED-BLADET
Det er bestemt ikke billigt at vedligeholde et slot og den svenske kongefamilie har hele otte af slagsen.

Kongehuset i Sverige disponerer over otte slotte som reelt ejes af den svenske stat, og siden 2005 er der blevet brugt en anseelig mængde penge på renovering og vedligeholdelse.

Kronprinsesse Victoria og prins Daniel bor på Haga Slott i Solna, kong Carl Gustaf og dronning Silvia på Drottningholm Slot, og det kongelige slot i Stockholm er kongens arbejdsplads og residens.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Ikke overraskende er det temmelig dyrt at holde et slot i stand, hvilket fremgår af de kongelige regnskaber, og med hele otte af slagsen, løber regningen hurtigt op.

Siden 2003 har staten brugt hele 1,2 milliarder svenske kroner, hvoraf den største post er gået til renoveringen af Stockholms slot, som alene står for en halv milliard i perioden 2003 til 2012.

Renovering og vedligeholdelse af de kongelige slotte er en vedvarende proces, og ifølge ejendomsstyrelsen i Sverige, vil det de kommende år koste omkring 200 millioner om året i drift og vedligehold. Den svenske ejendomsstyrelse har 20 ansatte, der har til formål at vedligeholde de kongelige slotte.

Over de næste 25 år skal det kongelige slot i Stockholm have renoveret facaderne, og det er selvfølgelig en bekostelig affære, bekræfter chef i ejendomsstyrelsen Johan Zetterberg, over for den svenske avis Dagens Nyheter.

- Det er mange penge, men vi ser det først og fremmeste som en sikring af vores kulturarv til det svenske folk, siger Zetterberg.

Da kronprinsesse Victoria i januar 2009 blev forlovet og det siden blev kendt, at hun og Daniel skulle bo på Haga slottet, er der blevet brugt 59 millioner svenske kroner på at renovere og gøre deres residens tidssvarende.

I dag bor kronprinsesseparret med deres lille datter, prinsesse Estelle på det fine slot og går ofte ture med barnevognen i det omkringliggende parkanlæg.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden