18. dec. 2011
Af af Marianne Singer

Svenskerne vil have kronprinsesse Victoria på tronen

kronprinsesse Victoria
kronprinsesse Victoria
Foto: AOP
Skandalehistorierne om kong Carl Gustaf trækker ned på kongens popularitet blandt folket.

Det var et nærmest magisk øjeblik, da kronprinsesse Victoria trådte ind i Koncerthuset i Stockholm til årets store Nobelpris-uddeling. Iklædt en superglamourøs safirblå pailletkjole, der smøg sig elegant om hendes gravide mave, funklede den 34-årige kronprinsesse som en hel stjernehimmel - hun var festens absolutte hovedperson.

Uden det mindste klynkeri klarede Victoria en lang prisuddeling og derefter en over tre timer lang middag i Stadshuset med en næsten fuldvoksen baby i maven.

Der er ingen tvivl om, hvem der er Sveriges fremtidige majestæt. Og den tid, hvor Victoria skal overtage tronen, er måske nærmere end hun selv ønsker det. For hendes far, kong Carl Gustaf, 65, er igen landet i en heftig mediestorm.

Kongen støttes af hver tredje

Lidt over et år efter udgivelsen af skandalebogen "Den modvillige monark", der bl.a. handlede om kongens besøg i stripklubber, utroskab og kontakter til den kriminelle underverden, er der dukket nye, belastende lydoptagelser op.

Efter sigende skulle det være Carl Gustafs gode ven, Anders Lettström, der på båndet fortæller, at kongen vidste besked om hans forsøg på at få hovedkilden til bogen, natklubejeren Mille Markovic, til at dementere historierne og købe kompromitterende billeder af kongen.

De nye oplysninger har efterfølgende ført til, at bl.a. avisen Aftonbladet har anbefalet kongen at abdicere, og at hver femte svensker ifølge en undersøgelse af samme avis ønsker, at kronprinsesse Victoria skal overtage tronen nu og her.

37 procent af de adspurgte mener, at det bør ske inden for fem år og hele 50 procent mener, at det bør ske inden for 10 år. Kun 34 procent mener, at kongen skal blive siddende. Det svenske hof har ikke ønsket at kommentere de nyeste påstande. Siden hen har Lettström forklaret, at han løj, og kongen intet vidste. Tvivlen og mistilliden ser dog ikke ud til at forsvinde lige foreløbigt.

Kronprinsesse Victoria holdt facaden

Hele miseren lægger et enormt pres på Victoria, der tidligere har udtalt, at de mange, ubehagelige historier var udmattende for hende. Det gør det ikke nemmere, at hun nu er i syvende måned og har brug for at koncentrere sig om sin kommende rolle som mor.

At krisen påvirker hele den svenske kongefamilie er der ingen tvivl om, og Victoria og resten af den kongelige familie gjorde da også alt for at holde facaden, da de samledes til den traditionsrige Nobel-fest.

Med rank ryg og et selvsikkert smil overværede kronprinsesse Victoria de mange prisoverrækkelser uden at virke det mindste medtaget. Hun var i højt humør på trods af, at hendes far gennemlever sin største nedtur nogensinde. Hun både grinede og talte veloplagt med prismodtagerne, mens hun fik serveret juice under hele arrangementet.

Sidst på aftenen var det dog tydeligt, at Victoria havde brug for hvile. Hun gabte og virkede træt. Så kort før midnat tog prins Daniel og hans gravide hustru hjem fra festen.

- Vi skal hjem og sove! lød det med et smil fra prinsen.

Læs mere om: