26. okt. 2017
Af John Lautrup

Thailand siger farvel til kong Bhumibol

Kong Bumibol ved sin og dronning Sirikits 60-års bryllupsdag i 2010.
Kong Bumibol ved sin og dronning Sirikits 60-års bryllupsdag i 2010.
Foto: All Over
Kronprins Frederik er blandt gæsterne, når kong Bhumibol Adulyadej i torsdag aften stedes til hvile efter et års officiel sørgetid i Thailand.

Thaierne tager i dag den endelige afsked med kong Bhumibol Adulyadej, som døde den 13. oktober 2016. Efter et års officiel sørgetid begyndte kremeringsceremonien torsdag morgen med en storslået procession, der førte urnen gennem Bangkok til et imponerende,nybygget kompleks tæt på kongepaladset.

Her bliver kong Bhumibol Adulyadejs jordiske rester torsdag aften lokal tid brændt på et bål, der bliver antændt af hans søn og efterfølger, kong Maha Vajiralongkorn. Det sker i overværelse af blandt andre kronprins Frederik, Sveriges dronning Silvia og Norges kronprins Haakon, som er tilstede sammen med repræsentanter fra kongehuse og regeringer fra over 40 lande.

https://imgix.billedbladet.dk/16.2.80550561.jpg
En af de mange processioner passerer det imponerende anlæg i Bangkok, hvor kong Bhumibol skal kremeres.
Foto: All Over

250.000 til ceremonien

Det skønnes, at over 250.000 sortklæde og sørgende thaier flokkedes i Bangkoks gader for at følge dagens procession, hvor 200 soldater i gallauniformer trak en 14 ton tung og forgyldt stridsvogn med kongens kommende urne til kremeringskomplekset. Komplekset består af en række bygninger med forgyldte tårne og spir, som har kostet over en halv milliard danske kroner at bygge.

Dagen i dag er erklæret for officiel helligdag. Alle butikker er lukkede, og gaderne i Bangkoks historiske centrum afspærrede. Mens thaierne har fået besked på at klæde sig i sort, har turister blot fået besked på at opføre sig respektfuldt, hvis de bevæger sig i nærheden af ceremonien.

En ceremoni, som begyndte allerede onsdag med et buddistisk ritual i kongepaladset, og afskeden med den populære konge varer i alt fem dage.

Efter kremeringen i aften stedes hans aske til hvile inde på kongepaladsets område.

Kong Bhumibol Adulyadej blev 88 år og regerede Thailand i hele 70 år.

Læs mere om: