Livsstil: Læs ikke, mens dit barn bader
De fleste børn kan få mange timer til at gå med at lege med spand og skovl i vandkanten eller plaske rundt i swimmingpoolen på ferie-resortet. Imens er det fristende som forælder at sætte sig tilrette i liggestolen med en god bog. Men det bør man aldrig gøre.
- Hver femte badeulykke i Danmark sker for børn og unge under 18 år, og flere end halvdelen af dem, som bliver behandlet for drukning på hospitalerne, er børn. Derfor kan det ikke siges ofte nok, at forældre aldrig må lade deres børn ude af syne, når de er i nærheden af vand, siger René Højer, som er ansvarlig for Trygfondens bade- og vandsikkerhed.
Heller ikke selvom der er livreddere tilstede. Livredderne er ingen pasningsgaranti.
- Det er først og fremmest forældrenes ansvar at holde øje med deres børn. Så hvis man lige skal op på hotelværelset og hente solcremen, bør man tage børnene med, siger han.
På ukendt strand
Der er god grund til at være ekstra varsom, når man bader ved de sydlandske strande, da der kan være farer, som man ikke kender til fra de danske strande.
- Det er altid en god idé at forhøre sig hos de lokale, om der for eksempel er særlige strømforhold, som man skal være opmærksom på. Det kan jo være grunden til, at der ikke er nogen, som bader ved den ellers smukke og afsidesliggende strand. Men det allerbedste, man kan gøre, er at vælge en strand med livreddere, for de kan både yde almindelig førstehjælp, og de har den nødvendige træning og udstyret til at træde til i livstruende situationer, fortæller René Højer.
TrygFondens fem baderåd
1. Lær at svømme
Det mest enkle af alle råd, og alligevel er manglende svømmekundskaber årsag til drukneulykker hvert år. Hvis du ikke kan svømme, så bad kun, hvor du kan bunde og i roligt vand.
2. Gå aldrig alene i vandet
Er I flere sammen i vandet, kan I holde øje med hinanden og hjælpe, hvis én af jer skulle komme i problemer.
3. Læs vinden og vandet
Brug dine øjne, før du går i vandet, og spørg livredderen til råds. Tjek, om der er fralandsvind eller pålandsvind. Undersøg, hvor hurtigt det bliver dybt, og se på bølgeskummets bevægelse for at bedømme strømretningen. Spørg også livredderen, om der er risiko for revlehuller. Brug heller aldrig oppusteligt legetøj, gummibåde og badedyr ved fralandsvind - det kan meget let være livsfarligt.
4. Lær stranden at kende
Spørg de lokale eller en livredder til råds om badeforholdene, og om der er særlige forholdsregler, du bør kende. Husk, at forholdene ændrer sig med vejret.
5. Slip ikke børnene af syne
Hver femte badeulykke herhjemme sker for børn - og ofte på grund af manglende opsyn fra en voksen. Lad derfor aldrig dit barn ude af syne.