Livsstil: Musik hjælper mod søvnbesvær og stress
Du ligger og vender og drejer dig og tænker på arbejdet, mens du utålmodigt venter på, at søvnen kommer og redder dig. De fleste af os kender til perioder med stress og søvnbesvær - men det er der råd for. Du skal bare skrue op for musikken.
- Vores cortisonsniveau falder, når vi lytter til en bestemt slags musik, siger Marianne Badstue, der er Cand.mag. i musikterapi og chefkonsulent ved Integrationsnet, hvor man blandt andet også bruger musikterapi på flygtningefamilier.
Hvis musik skal få os til at sove bedre, er det vigtigt, at den musik vi lytter til, når vi går i seng, har en puls, der ligger tæt på vores hvilepuls. Samtidig skal den stimulere fantasien og billeddannelsen. På den måde får man tankerne i en mere positiv retning, og dermed bliver det lettere at falde i søvn.
Musikterapi som behandlingsform kan også have positiv effekt på demens, psykiske sygdomme, kommunikationsvanskeligheder, indlæringsproblemer og smerter. Behandlingsformen bruges også til at berolige og smertelindre patienter, der skal igennem en stor operation:
- Det er forskningsmæssigt bevist, at patienterne heler hurtigere og er mindre bange, når de lytter til musik under operationen, og når de vågner op efterfølgende, siger professor i musikterapi på Aalborg Universitet, Inge Nygård Pedersen.
Hun forklarer, at der findes to spor inden for musikterapi.
I det udøvende spor får patienten tilbudt forskellige instrumenter at spille på - men det er ingen forudsætning, at man kan spille et instrument. Instrumentet kan være klassisk, rytmisk eller etnisk og så skal det være af god kvalitet og nemt at udtrykke sig på.
- Man kan bruge instrumenter til at få en musikalsk dialog i gang. Denne form kan afhjælpe autistiske børn og mennesker med psykiske lidelser, der har svært ved at sætte ord på deres følelser, siger Inge Nygård Pedersen.
Fremkalde indre billeder
Det lyttende spor inden for musikterapi kan anvendes på mange niveauer, men bedre fungerende patienter har gavn af en form, hvor fokus er, at fremkalde indre oplevelser under musiklytningen. Det foregår ofte i grupper:
- Vi beder patienterne om at lukke øjnene og lytte til et stykke musik. Herefter
Denne artikel er lavet i samarbejde med Alive.