Livsstil - Overraskende grund til søvnløse nætter
Har du i en længere periode været overivrig med din træning, kan det resultere i flere gener. Blandt andet kan det påvirke din søvn. Det forklarer Øystein Jensen, der er træner og fysioterapeut ved Artesia Trening i Oslo, til kk.no.
Flere og flere kaster sig ud i ekstremsportsudøvelse, som kræver timevis af umådelig hård træning, samtid med at de skal passe familie og fuldtidsjob ved siden af, og det kan blive et problem for kroppen, forklarer fysioterapeuten.
- Egentlig er det ikke træningen, der er problemet, men det er tiden, som sættes af til restitution. For hvis du træner som en topidrætsudøver, skal du også hvile som en sådan. Det er det kun få, der har mulighed for. Vi ser en tendens til at mange øger træningsmængden rigtigt meget, når de bliver midaldrende og glemmer, at kroppen ikke reagerer, som da de var i 20-årsalderen, siger Øystein Jensen til kk.no.
Klarer du dig pludseligt dårligere?
Der er også andre symptomer på, at du bliver nødt til at sænke hyppigheden og varigheden af din træning, for din krop kan følge med. Det vigtigste er, at du på uforklarlig vis pludselig får nedsat præstationsevne, siger fysioterapeuten. Han råder dig desuden til fast at holde øje med din hvilepuls. Hos folk, der overtræner, vil den nemlig være cirka ti slag hurtigere i minuttet end normalt.
Øystein Jensen forklarer, at en person, der ikke er professionel idrætsudøver, maksimalt bør træne hårdt tre til fire gange om ugen, for at han eller hun er sikker på at have lang tid nok til at restituere. Træningen bør desuden tilrettelægges med en professionel træner.
Andre symptomer som fysioterapeuten anbefaler, du er opmærksom på:
- Hovedpine
- Svimmelhed
- Hjertebanken
- Vægtnedgang
- Tristesse
LÆS OGSÅ:
Få træningseksperten Anne Bechs guide til at opnå en gudindekrop på Femina.dk