Livsstil - Ugedagen hvor det er sværest at sove
En ny undersøgelse, der er iværksat af researchvirksomheden Toluna Omnibus blandt mere end 3000 amerikanere, viser, at hele 39 procent finder det vanskeligst at falde i søvn om søndagen. Og et tilsvarende resultat fik man allerede 2008, hvor der blev udført en lignende undersøgelse blandt 3500 briter, skriver Huffingtonpost.com.
Michael J. Breus, der er søvnspecialist, og som har fulgt undersøgelsen, mener, at der er tale om fænomenet socialt jetlag. Der skal nemlig ikke gå ret mange dage, hvor du har en ændret døgnrytme, før du får vendt dit døgn. Dvs. fredagens og lørdagens sene nætter og sene morgener sætter spor.
- Når søndag aften rammer, så er din krop allerede vant til at blive længere oppe og sove længere, siger Michael J. Breus til Huffingtonpost.com.
Det kan også være stress
Hvis du har et fuldtidsjob, så kan det også være det, der stresser dig, så du ikke kan sove, forklarer han. Alene tanken om, at du om få timer skal være klar til en ny arbejdsuge, kan få søvnen til at udeblive. Således svarer 48 procent af dem med fuldtidsjob mod kun 36 procent af de arbejdsløse, at de har svært ved at finde roen søndag aften.
For syv ud af ti i undersøgelsen tager det mindst en halv time at falde i søvn søndag aften, og det er altså længere end vanligt.
Slip for bekymringerne
Michael J. Breus’ bedste råd er at forsøge at undgå at ændre på din søvnrytme i løbet af weekenden, men er det stress, der generer dig mest, så er der også andre metoder, du kan bruge.
Han forslår bl.a. at du skriver dine bekymringer, planer, gøremål og indeværende uges problemer ned, inden du går i seng, så du ikke behøver at ligge i sengen og fundere over dem.
LÆS OGSÅ:
Kan man virkelig sove sig slank? Læs mere om sove-slankekuren på Q.dk