10. mar. 2012
Af af Mia Qvist Scheelsbeek/Newsdesk og Louise Møller

Livsstil: Undgå frokost-buffetens fedtfælder

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/buffetaop.jpg
Arkivfoto: AOP
Falder du i, når du spiser frokost på arbejdet? Få hjælp til at undgå det her

Hvis du arbejder et sted, hvor der er en stor buffet til frokost med salatbar, varme retter, pålæg, ost og kage, kan det blive en ganske farlig fornøjelse, når man ser på kalorierne.

Lasagnen kan bestå af en fed opbagt sovs, mens den hjemmelavede leverpostej måske er spækket med fedt og kalorier.

Ernæringseksperten Marie Steenberger giver her nogle gode råd til, hvordan man får sig en sund frokost og undgår at falde i fedtfælderne.

Del din tallerken op
Det kan være en god idé at tænke i bogstaver, når du skal fylde din tallerken op. Vil du blot holde vægten, skal den deles op i et Y, hvor grøntsager og kartofler/pasta/ris/brød får lov til at fylde de to store rum, mens kød og sauce fylder det lille.

Vil du gerne tabe dig, skal du fylde tallerknen op efter et t. Den store nedre del fyldes op af grøntsager, mens de to små øverste rum fyldes op med henholdsvis kød og kartofler/pasta/ris/brød.

Spar på fedtet
Forsøg at undgå det skjulte fedt, som ofte er i varme retter. Det er f.eks. lasagne med opbagte sovser eller gryderetter, hvor der også kan skjule sig mange kalorier uden, at man lægger mærke til det.

Pas på pålægget
Et stykke rugbrød med spegepølse eller leverpostej er lækkert - men ikke specielt sundt.

- Vælg magert pålæg som f.eks. filet. Vælg dog ikke pølse og leverpostej, for der er skjult fedt i, siger Marie Steenberger til Alive.dk.

Drop osten
Der er mange kalorier i ost, så spis ikke for meget af det. Spis det evt. efter frokosten som en lille ekstra snack på en kiks eller lidt rugbrød. Det samme gælder dessert og kage, der ofte hører med til en buffet.

Tag kun en enkelt tallerken
Sæt dig for, at du kun tager én portion.

- Et godt tip er at tage lidt frugt, et stykke rugbrød med pålæg eller knækbrød med op på din skrivebordsplads efter frokosten. Det kan du bruge som mellemmåltid senere og undgå klokken-15-fælden, hvor man får lyst til noget sødt, råder Marie Steenberger.

Brødet
Vælg rugbrød og groft brød i stedet for hvidt brød.

Vand
Tag ikke et glas sodavand til din frokost, da der er meget sukker og mange kalorier i. Drik vand og tag et lille stykke kage efter frokosten i stedet.

Synd en smule
Det er i orden at synde lidt, hvis én af dine yndlingsretter står på buffeten.

- Det er ikke det, vi spiser, men det handler mere om, hvordan vi spiser det. Hvis du er vild med lasagne, og du tager et stykke, så fyld tallerknen godt op med grøntsager og fiberrigt mad, siger Marie Steenberger.

Læs mere om: