Livsstil: Undgå kopivarer på ferien
Ud over en solbrun hud, kan det være rart at få en souvenir med hjem fra sommerferien. Men er man forfalden til dyre designermærker, skal man være ekstra opmærksom, når man finder dem til spotpris på feriedestinationen.
Her er der nemlig et stigende antal kopivarer, og de er ofte produceret under tvivlsomme arbejdsforhold. I mange lande kan det koste en stor bøde, hvis man falder for fristelsen og køber et ur eller en designertaske, der viser sig at være uægte.
Men det kan være svært at kende forskel på kopien og originalen - især fordi de uægte varer mange steder er rykket fra fortovsboden ind i smarte strøgbutikker.
- Når man står i en pæn forretning med et bredt udvalg af kendte mærker, bimler alarmklokkerne slet ikke så højt, og man er mere tilbøjelig til at tro på, at der er tale om et rigtig godt tilbud på en attraktiv mærkevare, frem for et ulovligt kopiprodukt, siger Trendsales' adm. direktør Martin Falslev Andersen.
Upload din tvivl
Kan du ikke selv se, om du er ved at gøre et godt køb eller en kæmpe brøler, så er der hjælp at hente på Trendsales hjemmeside. Her har en gruppe superbrugere oprettet særlige guides på portalen, hvor man blandt andet ud fra indsendte fotos diskuterer, om et konkret produkt er en kopi eller ægte vare.
På disse fora ligger en række brugere inde med specialistviden om produkter fra for eksempel Louis Vuitton eller Chanel, hvilket betyder, at kopierne kan afsløres ved hjælp af fotografier af blandt andet syninger, knapper og logoer. Disse brugere benyttes ofte som såkaldte 'brand moderatorer' til at overvåge de mærkevarer, der sælges på Trendsales.
Det skal dog understreges, at Trendsales ikke juridisk kan garantere, om en vurdering ud fra indsendte fotos vil være 100 pct. korrekt - og dels skal man nogle steder i verden være varsom med åbenlyst at tage billeder af produkter, stande og sælgere.