8. mar. 2015
Af af SØNDAG, redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen

Cæcilie Norby: Jeg er helt sikkert min egen værste kritiker

https://imgix.billedbladet.dk/lost_media/46553.jpg
Birger Storm/BILLED-BLADET
Efter et helt liv på den danske scene er Cæcilie Norby stadig på toppen i flere genrer. Og karrieren har budt på mange udfordringer. Den største udfordring har været hende selv.

Cæcilie Norbys næste album udkommer 28. august i år hos ACT Music. Det er et stort tysk pladeselskab, der på deres hjemmeside beskriver Cæcilie Norby som »en af Europas mest succesfulde jazzsangerinder, og en af de vigtigste figurer til at bygge bro mellem pop og jazz«. Lige nu er hun midt i skabelsesprocessen, og selv om det er dejligt at kende datoen for udgivelsen, rumsterer der også lidt panik indeni.

– Der er altid panik indeni. Men det er en god panik nu, for vi skal nok nå det, selv om vi slet ikke er færdige, siger hun smilende til SØNDAG.

LÆS OGSÅ: Marie Carmen Koppel var tæt på at dø

Duoplade med manden

Med 'vi' hentyder hun til sig selv og manden, den svenske kontrabassist Lars Danielsson, som også er hendes musikalske makker. De giver intime duokoncerter både herhjemme og i udlandet, og på utallige opfordringer har de valgt at lave en duoplade, som altså skal udkomme i august.

LÆS OGSÅ: Maria Lucia mistede sin far og havende i angst og kaos

Jeg må kunne noget mere

Skabelsesprocessen er spændende, men Cæcilie Norby mærker også et vist pres for at levere varen. Ikke mindst fra sig selv.

– Jeg er helt sikkert min egen værste kritiker. Det har jeg altid været. Det kan være lidt en hæmsko, at jeg altid er så kritisk, men det er jeg, fordi jeg tænker, at der må være noget mere. Jeg må kunne noget mere, siger Cæcilie Norby og fortsætter:

- Min selvkritik må dog ikke stå i vejen for, at jeg kaster mig ud i noget nyt, og jeg forbeholder mig også retten til at dumme mig. Jeg har prøvet mange ting i min karriere, og jeg har ikke fortrudt noget af det.

- Jeg har heldigvis flere gange oplevet at blive positivt overrasket over noget musik, jeg tidligere har lavet. Jeg vendte på et tidspunkt tilbage til en plade, som jeg havde fået lidt på afstand, og jeg kunne høre, at det var godt. Jeg sad også engang på en café, der spillede et nummer, som lød rigtig fedt.

- Så opdagede jeg, at det var mig selv, jeg lyttede til, og så kom den kritiske indstilling snigende tilbage, siger hun til SØNDAG.

LÆS OGSÅ: Caroline Henderson synes det er deprimerende at fylde 50

Læs mere om: