16. apr. 2015
Af dkeditorial

Derfor råber man hurra ni gange for dronningen

https://imgix.billedbladet.dk/lost_media/48140.jpg
Hanne Juul/BILLED-BLADET
Der er flere gange blevet råbt hurra for dronning Margrethe i anledning af hendes 75-års fødselsdag. Men hvorfor egentlig ni gange? Vi har fundet en gammel artikel fra 2010 frem, der giver svaret.

Mange undrer sig sikkert over, hvorfor der råbes hurra ni gange, når dronning Margrethe skal fejres.

Vi har fundet et gammelt spørgsmål om netop dette til vores Kongelige Brevkasse fra 2010, men svaret gælder jo stadig:

Kære kongelige brevkasse!

Hvorfor råbes der et nifoldigt hurra for dronningen på hendes fødselsdag?

Venlig hilsen

Kirsten Vestergaard

Kære Kirsten Vestergaard!

Du er ikke den eneste, der har stillet dette gode spørgsmål i forbindelse med dronningens runde dag. Der findes ikke en sikker forklaring, men flere forskellige teorier. Én lyder, at tallet ni til alle tider har haft en symbolsk betydning. Nitallet findes ofte i folketro, eventyr og talemåder, hvorfor ni hurraer er en særlig fin hilsen, en symbolsk og respektfuld gestus, som kun bliver få personer til dels. En anden forklaring går på, at den nifoldige hilsen har en militær oprindelse og stammer fra den tid, hvor en trompeter var med på slagmarken. Han blæste tre gange i sin trompet for at angive sin feltherres placering. Hvis kongen var med i felten, blæste trompeteren tre gange tre - og det blev med tiden til de ni hurraer.

Ifølge hoffet stammer den nifoldige hilsen fra gammel tid, hvor man for at ære monarken tredoblede det almindelige trefoldige hurraråb i Treenighedens navn.

Bedste hilsner

Jon Bloch Skipper

Læs mere om: