14. jan. 2018
Af Dorte Quist

Elvis' ikoniske Hawaii-koncert fylder 45 år

Elvis Presley lander i Honolulu forud for koncerten.
Elvis Presley lander i Honolulu forud for koncerten.
Foto: AOP
Elvis' "Aloha From Hawaii" koncert blev den mest sete TV-koncert nogensinde tilbage i 1973, og det første underholdningsprogram, der blev transmitteret via satellit. Læs om koncerten, der samlede hele verden, og de mange fodspor den satte årtier frem.

Søndag den 14. januar er det 45 år siden, en af historiens mest ikoniske koncerter blev TV-transmitteret over hele verden, Elvis’ satellit show ”Aloha From Hawaii”.

Den timelange koncert fandt sted i International Convention Center i Honolulu på Hawaii, og ”Kongen”, der ikke fik honorar for sin optræden, optrådte til fordel for Kui Lee Cancer Fond. Kui Lee var en sangskriver, der havde skrevet et af Elvis’ store hit – ”I’ll remember you”. I dag står der til minde om koncerten en bronzestature af Elvis foran centret.

Elvis direkte til 40 lande

I januar 1973 var hele verden grebet af satellit-feber, og ”Aloha From Hawaii” var det første underholdningsprogram, der blev sendt via satellit. 40 lande viste showet direkte, og man talte om at en tredjedel af jordens befolkning så showet direkte. Det har dog senere vist sig at være ganske overdrevet. Men i mange år havde showet rekorden som den mest sete TV-koncert nogensinde.

https://imgix.billedbladet.dk/26.00821568.jpg
Elvis Presley
Foto: AOP

Koncerten blev også en kæmpesucces for Elvis Presley, der fik rusket op i sin karriere og beviste endnu engang, at han var den virkelige ”King of Rock”.

Ikonisk kostume

Elvis havde gennem et par år optrådt i det karakteristiske hvide jumpsuit-kostume, ofte skabt af den amerikanske designer, Bill Belew. Til koncerten skabte Belew en af verdens mest ikoniske kostumer nogensinde; ”Eagle-jumpsuiten og Eagle-kappen”, som sættet blev kaldt.

Kappen, som Elvis kaster ud til publikum til slut i koncerten, blev i 1999 solgt for 105.000 dollars på auktion. I Graceland er det originale jumpsuit-kostume samt en anden kappe udstillet i dag. Den første kappe med den imponerende ørn i de amerikanske farver, vejede nemlig seks kilo, og blev kasseret af Elvis under prøverne til Aloha-koncerten, fordi den var for tung.

https://imgix.billedbladet.dk/8.09553541.jpg
Eagle-kappen, der blev smidt ud til publikum.
Foto: AOP

Elvis holdt ofte ferie på Hawaii og indspillede tre af sine 27 film i den amerikanske ø-stat. I dagene op til den meget hypede koncert blev afholdt flere prøver, og dagen før blev filmet en tro kopi af koncerten, som lå klar til at blive sendt, hvis satellit-forbindelsen gik ned under showet.

Men alt gik glat. Hele kongens optræden var fuldstændig koreograferet, og lyd, billede og teknik virkede forbilledligt. Efter de 6.000 publikummer havde forladt koncertsalen, kom Elvis og musikerne tilbage på scenen og indspillede endnu fire sange. De var direkte målrettet den amerikanske udgave af showet, som først blev sendt næsten fire måneder senere, den 4. april 1973. Aloha-koncerten fandt nemlig sted samme aften, som Super Bowl blev spillet i USA, og derfor måtte Aloha-showet sendes forskudt i kongens eget hjemland.

Dobbelt-LP'en, der blev udgivet i forbindelse med showet, blev en af Elvis' største succeser, og er blevet genudgivet flere gang på nye formater.

https://imgix.billedbladet.dk/8.05910826.jpg
Coveret til Aloha From Hawaii-koncerten.
Foto: AOP

Læs mere om: