28. jul. 2021
Af John Lautrup

Bent Melchior er død

Bent Melchior
Bent Melchior
Foto: Jesper Sunesen
Bent Melchior var i mange år en højt respekteret overrabbiner for Det Mosaiske Trossamfund i Danmark.

Bent Melchior, tidligere overrabbiner for Det Mosaiske Trossamfund, er død 92 år gammel. Han sov ind onsdag morgen efter lørdag den 24. juli at være blevet indlagt med en blodprop i hjertet, oplyser hans søn, Alan Melchior, til Ritzau.

- Han var fantastisk til det sidste. Jeg var med mine børnebørn og min datter i BonBon-Land i går (tirsdag den 27. juli, red.), fordi de trængte til at komme lidt væk fra det hele. Og det sekund min kone og jeg trådte ind ad døren, spurgte han, hvordan vi havde det i BonBon-Land, at vejret jo havde været fint og med os, og at han håbede, at børnene nød det. Det var det sidste, han sagde, inden han sagde godnat, fortæller Alan Melchior til nyhedsbureauet.

Bent Melchior var fra 1969 til 1996 en højt respekteret overrabbiner for Det Mosaiske Trossamfund, som siden har skiftet navn til Det Jødiske Samfund i Danmark. Også i årtierne efter var han en stemme, man lyttede til, når han med menneskekløgt og empati blandede sig i debatten om menneskerettigheder og fredelig sameksistens mellem religionerne.

Han måtte som 14-årig flygte til Sverige på bunden af en fiskekutter for at undgå deportering til nazisternes udryddelseslejre. I 1947 blev han student, og samme år rejste han til Israel for som soldat at kæmpe for den nyfødte stats overlevelse.

Bent Melchior var bror til den forhenværende minister og folketingsmedlem for Centrum-Demokraterne, Arne Melchior.

[node:global_link4]

Han bliver begravet fra Mosaisk Vestre Begravelsesplads i København i morgen, torsdag den 29. juli, klokken 16.

Læs mere om: