9. okt. 2021
Af af Jon Bloch Skipper og Malan Joensen

Prins Charles: Derfor er han prins af Wales og ikke kronprins

Dronning Elizabeth og prins Charles ved åbningen af parlamentet i 2019.
Dronning Elizabeth og prins Charles ved åbningen af parlamentet i 2019.
Arkivfoto: MEGA
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.
Kære kongelige brevkasse Hvorfor er Charles prins af Wales og ikke kronprins? Venlig hilsen Sandra Kære Sandra Det handler om tradition. "Prince of Wales" er den mandlige britiske tronfølgers officielle titel. Den er ikke medfødt, men tildeles af monarken og bortfalder, når prinsen selv bliver konge. Titlen blev første gang anvendt af den walisiske fyrste Llewelyn ap Gruffydd i 1267. Den første engelske tronfølger, der fik den, var prins Edward (2.) i 1301. Siden har 20 engelske (senere britiske) tronfølgere båret titlen, der i dag indehaves af dronning Elizabeths ældste søn. Han blev udnævnt til prins af Wales som niårig, men blev først kronet som tronfølger ved en ceremoni på Caernarfon Castle i Wales i 1969. Prinsessen af Wales er i øvrigt ikke den kvindelige britiske tronfølger, men hustruen til prinsen af Wales. Camilla, der er gift med prins Charles, er altså formelt prinsesse af Wales, men fører ikke titlen, da man har vurderet, at den er for tæt knyttet til afdøde prinsesse Diana. Bedste hilsner Jon Bloch Skipper Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.
Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.
Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).
Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: