24. okt. 2022
Af Laura Dalgård Hansen

Det vidste du ikke om Sporløs: Sådan bliver programmet lavet

Sune og Mette Frisk
Sune og Mette Frisk
Foto: Dror Kasinsky/DR
Den nye "Sporløs"-vært, Mette Frisk, fortæller, hvordan det tidskrævende program bliver lavet.

Det var tilbage i 1999, at man for første gang kunne se ”Sporløs” på DR, og mandag aften vender programmet tilbage efter tre års pause.

Gennem årene er formatet blevet udviklet, og i dag rejser værten ud i verden sammen med hovedpersonen for at finde hans eller hendes biologiske ophav.

Længere programmer

Blandt de mange tidligere værter på programmet er Hans-Georg Møller, Line Baun Danielsen, Louise Wolf og Ditte Haue, og i den nye sæson er det for første gang Mette Frisk, der rejser med rundt i forsøget på at finde nogle svar.

Hun har været på optagelser i både Rumænien, Finland, Colombia, Sri Lanka og Filippinerne, og der kommer fem nye afsnit af 58 minutters varighed i den nye ”Sporløs”-sæson, der begynder mandag aften.

I programmet kommer man helt tæt på hovedpersonen og dennes biologiske ophav, men der foregår også mange ting bag kameraet, som seerne ikke får indblik i, når man ser programmerne.

For eksempel er der mange, som tror, at produktionen bag allerede kender svarene, inden de rejser ud, men det er ikke tilfældet, fortæller værten.

- Når vi tager af sted, er det lidt rock’n’roll, og det håber jeg også, man kan se i programmerne, siger Mette Frisk til dr.dk.

En lang rejse

Når en dansker henvender sig med ønsket om at få hjælp til at finde sit biologiske ophav, foretager redaktionen hver gang en vurdering af, hvor realistisk det er at kunne finde svar.

Det gør de baggrund af det, som deltagerne kan fortælle, og hvilke oplysninger de har i form af for eksempel viden om børnehjemmet eller fødselsattest.

Hvis der er noget at arbejde med, tager produktionen fat i en såkaldt fixer fra det pågældende land, som kan hjælpe både før afrejse og under optagelserne til programmet.

- Når vi tager af sted, har vi sikret os, at vi har en fleksibel billet, og så har vi ofte noget linet op til de første to dage på baggrund af oplysningerne hjemmefra. Derefter er det research for åben skærm, hvor vi træffer beslutningerne om, hvad vi gør, når vi står på stedet. Undervejs er der også en stribe etiske overvejelser, så det gælder også om at holde hovedet koldt – også selv om der måske er 40 grader, hvor vi er, siger Mette Frisk videre.

Hver rejse varer i minimum syv dage, og foruden Mette Frisk og programmets hovedperson, er der også en tilrettelægger og en fotograf med på rejsen. Hjemme i Danmark er der derudover en redaktionschef, som er klar til at hjælpe.

Der er sæsonpremiere på ”Sporløs” mandag 24. oktober på DR og DRTV.

Læs mere om: