12. jan. 2023
Af Sofie Nymand

Kong Konstantin er gået bort: Det betyder det for familien

Kong Konstantin med sin store familie, da parret fejrede guldbryllup 
Kong Konstantin med sin store familie, da parret fejrede guldbryllup
Foto: Hanne Juul
Tirsdag gik kong Konstantin bort, 82 år gammel.

59 år.

Så længe nåede dronning Anne-Marie og kong Konstantin at være gift, før han tirsdag gik bort, 82 år gammel.

Livet har budt på svære tider, ikke mindst da parret flygtede fra Grækenland og i mange år boede i eksil – først i Rom og senere i London.

Men mellem Anne-Marie og Konstantin har det altid været lykkeligt, og den største lykke var parrets fem børn og senere deres svigerbørn og børnebørn.

– Vores største glæde her i livet har været at få børn, fortalte dronning Anne-Marie til BILLED-BLADET i 2014 i anledningen af parrets guldbryllup.

Et livsklogt samlingspunkt

Med kong Konstantins død har familien mistet deres far, svigerfar og bedstefar, mens dronning Anne-Marie har mistet sin store kærlighed, som hun har gået igennem livet med, hånd i hånd.

Samtidig har familien mistet et kærligt og livsklogt samlingspunkt.

Børnene, Alexia, Pavlos, Nikolaos, Theodora og Philippos, bor til daglig i forskellige lande, og både før og efter parret vendte tilbage til Grækenland yndede kongen at samle sin store familie.

Ikke mindst når den sejlglade konge brugte den græske varme sommer på sejlbåden, Afroessa, hvor han havde børn og børnebørn med ombord.

Men også på fast grund var der både hjerterum og husrum, når børn og børnebørn tog en pause fra hverdagen og kom på ferie.

Hvem bliver konge nu?

Selv om det er naturligt, at en efterkommer overtager, når en monark dør, efterfølges kong Konstantin ikke formelt.

Som den førstefødte søn fik Pavlos titlen kronprins, da han kom til verdenen i maj 1967 på Tatoi Slot uden for Athen.

Det græske monarki blev dog afskaffet i 1974, og modsat fungerende monarkier sker der ikke ændringer i titlerne for den græske familie. Pavlos bliver derfor ikke konge nu.

Kongens børn og børnebørn beholder dog deres kongelige titler. Ved afskaffelsen af monarkiet i 1974 fik familien lov til at beholde deres titler med baggrund i en mellemstatslig aftale fra 1815 – for har man en gang været konge, har man ret til at anvende titlen resten af livet.

Dronning Anne-Marie og kong Konstantin har børnene, Alexia, 57, Pavlos, 55, Nikolaos, 53, Theodora, 39, og Philippos, 36.

Derudover har prinsesse Alexia og manden Carlos Morales fået fire børn, mens kronprins Pavlos har fem børn med hustruen Marie-Chantal.

GALLERI: Se alle billederne af kong Konstantin med sin kærlige familie (Foto: Aller Media)

Læs mere om: