7. feb. 2023
Af Malan Joensen

Hvis dette er kongehusets plan for at få prins Harry med ombord, er den ikke helt uden problemer

Kong Charles, hertuginde Meghan og prins Harry.
Kong Charles, hertuginde Meghan og prins Harry.
Fotomontage: MEGA
Planlægger man en kroningsfejring med eller uden monarkens yngste søn og hustru?

Dagen for kong Charles’ stort anlagte kroning den 6. maj nærmer sig med hastige skridt, og dermed stiger forventningerne hos briterne også til, hvilke medlemmer af kongefamilien man kan forvente at se i fuld vigør på den store dag.


To af de helt store jokere i kongehusets planlægning er prins Harry og hertuginde Meghan.


De senere års skrantende forhold til kongefamilien har for nyligt lidt et nyt – og betydeligt – knæk med udgivelsen af prins Harrys selvbiografi ”Reserven”.

Her lægger Harry som bekendt ikke fingrene imellem, når han skal give sin version af trakasserierne bag slotsmurene, og mens den britiske kongefamilie ikke officielt har kommenteret på kongens yngste søns vilde beskyldninger, hævder kilder tæt på familien, at der er dyb skuffelse blandt Harrys nærmeste.


Det store spørgsmål i kølvandet på bogens offentliggørelse har derfor også været, om prins Harry og hertuginde Meghan overhovedet er velkomne til festlighederne i London i forbindelse med kroningen i begyndelsen af maj.


Kan de to, der nu gennem flere opsigtsvækkende interview og bøger har afsløret kongefamiliens vaner, traditioner og beslutninger - og ofte i en kritisk og såret tone – stå side om side med dem på balkonen på Buckingham Palace efter kroningen og smilende vinke til folket?


Uanset om man holder med Harry og Meghan eller med kongefamilien, kan de fleste blive enige om, at det kan blive en noget akavet affære.


Derfor skal det blive spændende at se, hvordan det endelige setup på dagen – der i øvrigt er Harrys søn Archies 4-års fødselsdag - ser ud.

Travle Harry


Mens der endnu ikke er sluppet noget ud på officiel vis fra kongehuset vedrørende deltagere, så har kilder ifølge avisen Daily Express fortalt, at der bliver arbejdet på en plan, der har fået den rammende titel ”Harry in a Hurry”, hvilket på dansk kan oversættes til ”Travle Harry”.


Den går kort fortalt ud på, at prins Harry på kun 48 timer vil rejse fra hjemmet i Montecito i Californien til London, deltage i et ukendt antal officielle programpunkter i forbindelse med festlighederne og så haste tilbage til USA igen.


Hertuginde Meghan vil imens blive hjemme med børnene.


Så kompromissøgende som den plan kan virke, er der dog ifølge den royale iagttager Daniela Elser flere elementer, som kan spænde ben for en forbedring af de stridende parters forhold.


Det skriver hun i en klumme for avisen NZ Herald.


At Meghan mangler, kan ifølge Elser sparke liv i rygterne om, at kongefamilien og Meghans forhold til hinanden er alt andet end varmt.

Går glip af vigtigt møde


At prins Harry rejser ud og hjem så hurtigt kan bekræfte, at forholdet til familien er meget presset, og det betyder også, at Harry mister en gylden mulighed for at nå et privat møde med prins William og prinsesse Catherine, hvor de kan forsøge at rede nogle af trådene ud, inden de skal stå og smile foran kameraerne.

Daniela Elser gør også opmærksom på, at Harrys lynvisit kan betyde, at han kun kan deltage i selve gudstjenesten i Westminster Abbey og ikke i de andre officelle arrangementer med kongefamilien såsom balkonen på Buckingham Palace eller en stort anlagt koncert ved Windsor Castle dagen efter.

Det vides endnu ikke, hvornår kongehuset vil melde flere detaljer ud om hvilke kongelige gæster, man kan forvente at se til kroningen.

Læs mere om: