9. feb. 2023
Af Regitze Ørnstrup Christensen

Hans Rydeng fra Mysteriet om den syge pige: Sådan reagerede han på vurderingen

Mysteriet om den syge pige
Mysteriet om "Den syge pige."
Foto: DocEye/TV 2
Edvard Munch litografiet ”Den Syge Pige” har været i familien Rydeng siden starten af 1900-tallet, men er det den ægte vare? Det hjælper Kristian Bech familien med at finde ud af i TV 2-dokumentar.

Det var et vaskeægte kunst-mysterie der udfoldede sig på TV 2 i bedste sendetid torsdag aften.

Hans Rydeng og datteren Josephine Rydeng, der er indehavere af Obro Art Gallery, er nemlig sikre på, at de har en original udgave af Edvard Munch litografiet ”Den syge pige”.

Abonnement på BILLED-BLADET

Et billede han tegnede af sin lillesøster, da hun var dødeligt syg af tuberkulose i 1896.

Og selvom særligt Hans Rydeng er stensikker på, at det er den originale tegning, og end ikke blot en litografi, så vil familien alligevel gerne have opklaret mysteriet: Er tegningen den ægte vare?

Det forsøger TV 2-værten Kristian Bech at hjælpe familien med at finde ud af.

Tegning eller litografi?

Historien går på, at tegningen stammer fra Hans Rydengs farfar, som angiveligt har fået den af selveste Edvard Munch. En tur på det lokalhistoriske arkiv bekræfter, at Hans’ farfar var kunsthandler, og havde en hel del originale Munch-litografier.

Opklaringen af mysteriet bringer Kristian Bech videre til Kunstkonserveringen i Helsingør, hvor de bruger langt tid på at analysere familien Rydengs tegning.

Konklusionen derfra bliver dog, at det ikke er en tegning. Det er en litografi, men hvorvidt det er en ægte Edvard Munch, kan de ikke be- eller afkræfte.

Det kan de til gengæld i Oslo, hvor verdens førende Munch-eksperter holder til.

Og her er meldingen ganske klar efter få øjeblikke.

Ikke ægte.

Familien Rydengs litografi er nemlig ikke trygt på samme sten, som de to originale udgaver. Der findes nemlig to udgaver af ”Den syge pige”.

Det endelige resultat

Hans Rydeng holder dog fast i håbet op, at deres udgave måske kunne være en tredje udgave af litografiet. Og det ville være ganske sensationelt. Han er stadig ganske sikker på, at de spor af tegning, der er på litografiet, er tegnet af Munch selv.

- Det er lidt blandede følelser, vi har. Vi kommer herop, og tror, at det er en tegning, og får at vide, at det er et tryk. Sandsynligvis bemalet af Munch selv. Kan man finde ud af, om Munch selv har lavet det, så er det en sensation. Jeg er positivt overrasket, siger han til Kristian Bech efter den første vurdering.

Bliv opdateret hver dag med vores nyhedsbrev

På Munch Museet beholder eksperterne litografiet i en måned, hvorefter rapporten sendes til Kristian Bech.

Og meldingen er klar: Ikke ægte.

- De skriver, at de har undersøgt værket med egen eksperter, og slår entydigt fast, at det ikke er en ægte Edvard Munch, fortæller Kristian Bech i dokumentaren.

Men hvordan tager Hans Rydeng den besked?

Sådan set ganske afslappet. Han tror nemlig ikke på eksperterne.

- Jeg accepterer ikke, at det ikke er Munch. Ikke tale om at det kan være en kopi. Det er en Munch-ting. 100%. Jeg tager ikke altid eksperternes ord for gode varer. De kan ikke være ekspert på det hele. Det kan de ikke, siger han i TV 2-dokumentaren ”Mysteriet om den syge pige”.

Mere om: