3. jan. 2013
Af af Dorte Quist

Frits Helmuths hemmeligheder afsløres

Frits Helmuth
Frits Helmuth
Foto: AOP
En barndom med massiv druk, ondskab og svigt formede Frits Helmuths eget liv. Nu kommer en afslørende dokumentar om den store skuespiller.

Kort før Frits Helmuth døde i 2004, lod han sig følge af et kamera. De optagelser bliver nu vist for første gang i filmmanden Per Wennicks dokumentar "Frits - Ølhundens søn" på DR1. Her fortæller skuespilleren selv om sin barndom med mavesår og en far - Osvald Helmuth - der ikke var der. Samtidig fortæller Frits' egne børn, hvordan de selv manglede ham som far.

Det har taget Pusle Helmuth og Mikael Helmuth syv år efter deres fars død at finde mod og styrke til at fortælle om et mere end turbulent familieliv, som ofte på overfladen forekom glamourøst og gnidningsfrit.

Frits Helmuth erkender i filmen, at han og faderen Osvald Helmuth ligner hinanden i utrolig grad. Han fortæller bramfrit, at hans egen inspiration til mange af de elskede og prisbelønnede roller er hentet i promillerne - ved at indtage store mængder øl og snaps.

- Hvis man fjerner alle de mennesker, der har drukket gennem tiderne, ville man fjerne alle de mesterværker, menneskeheden har frembragt. Hvor meget poesi tror du, der kommer ud af et glas isvand, siger Frits Helmuth i et hidtil ukendt filmklip fra 2004 - kort før hans død.

Læs mere om: