2. mar. 2014
Af af John Lautrup

Selvfølgelig vil det være fantastisk at vinde en Oscar

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/_hjp3804_2.jpg
Foto: Hanne Juul
Oscar-nominerede Thomas Vinterberg prøver at neddæmpe betydningen af at vinde, men …

Albert på halvandet år tullede lystigt rundt i baggrunden med sin mor, Helene Reingaard Neumann, da hans far, Thomas Vinterberg, i går mødte pressen et lille døgns tid, før det bliver afgjort, om han kan kalde sig Oscar-vinder.

Det sker, hvis ”Jagten” med Mads Mikkelsen i hovedrollen i aften bliver trukket op af kuverten i kategorien ”bedste udenlandske film”. Ikke desto mindre var Thomas Vinterberg såmænd ligeså afslappet som sønnen ved den danske Oscar-delegations reception på Hotel Sunset Marquis.

- Humøret er rigtig godt. Jeg har en forventning om en sjov og fantastisk og anderledes oplevelse. Jeg glæder mig til at følge med den danske delegation op ad den røde løber og se, hvordan sådan en Oscar-fest foregår i virkeligheden, siger Thomas Vinterberg, som tager virakken anderledes roligt, end da han brød igennem med ”Festen” på filmfestivallen i Cannes i 1998.

Dengang fulgte adskillige år, hvor han ikke rigtig kunne finde sine egne ben, og hvor hans efterfølgende film floppede fælt.

- Jeg lod mig rive med af en hvirvelvind og blev forvirret. Det gør jeg ikke mere. Jeg er blevet ældre og ved, hvad jeg skal med mit liv, forklarer han sin sindsro.

Dermed ikke sagt, at Thomas Vinterberg ikke håber at vinde i aften.

- Jeg bliver hverken bedre eller dårligere til at lave film af at få en Oscar med hjem. Men selvfølgelig vil det være en stor ære og helt fantastisk at kunne tage en Oscar med sig videre i livet. Omverdenen vil naturligvis se anderledes på én, hvis man kan kalde sig Oscar-vinder, siger han.

Arbejdsmæssigt mener han dog ikke, at en Oscar vil gøre hverken fra eller til.

- Dét, der betyder noget, er, at alle de betydningsfulde Hollywood-producenter har set ”Jagten” og er meget begejstrede for filmen. Tilbuddene er begyndt at komme, så en Oscar gør ingen forskel, siger Thomas Vinterberg, som har deltaget i et hav af arrangementer hele ugen.

- Det har været skønt at have familien med herovre. Dejligt! Jeg ville have savnet dem gudsjammerligt, hvis de ikke havde været her, smiler han.

Når Thomas Vinterberg i aften sætter sig i salen og venter på afgørelsen, vil der rumstere tre ting i hans indre.

- Jeg har en plan om bare at se det hele an og nyde aftenen og tage det til mig og være stolt. Derudover har jeg to modsatrettede følelser: Jeg vil selvfølgelig være spændt på, om jeg vinder eller ej.., og hvis jeg gør, er der lige det der med, at jeg ikke er helt vild med at holde tale, ler han.

Læs mere om: