4. jun. 2015
Af Lene Skriver Bak

TILLYKKE: Angelina Jolie fylder 40

Angelina Jolie med to af sine seks børn, Zahara og Shiloh
Angelina Jolie med to af sine seks børn, Zahara og Shiloh til Kid's Choice Awards i marts 2015.
All Over Press
Skuespiller, miljøforkæmper, mor. Angelina Jolie har mange facetter og torsdag fylder hun 40 år.

Angelina Jolie blev født i Los Angeles, Californien, 4. juni 1975. Hendes far er skuespilleren Jon Voigt og det var i en film sammen med ham, at torsdagens fødselar fik sin debut.

I 1982 spillede Angelina Jolie nemlig sammen med sin far i filmen ”Looking to get out”, men det var først næsten et årti senere, at hendes egentlige skuespillerkarriere tog fart.

Oscar-vinderen Angelina Jolie

Listen over roller, som Angelina Jolie har spillet, spænder vidt. Hun lagde krop til filmatiseringen af spil-heltinden Lara Crofts eventyr, men det var også hende, der spillede den mentalt forstyrrede Lisa i ”Girl, Interrupted” – en præstation, der indbragte hende en Oscar for bedste birolle i 2000.

Angelina Jolie er mere end skuespiller

Det er dog langt fra kun sit skuespil, Angelina Jolie er verdenskendt for. Udover ægteskabet med skuespillekollegaen Brad Pitt, er Angelina Jolie kendt for sin indsats for miljø og flygtninge, ligesom hendes seks børn ofte omtales i pressen.

Angelina Jolie har tre biologiske børn med Brad Pitt og adopteret tre børn. Alle seks børn hedder Jolie-Pitt til efternavn.

Udover rollen som mor og kampen for miljøet, der blandt andet har sikret Angelina Jolie et særligt statsborgerskab i Cambodja, som hun fik overrakt af kong Norodom Sihamoni, har Angelina Jolie også stort fokus på brystkræft.

Hun har selv fået begge bryster fjernet, da en analyse viste, at hun havde overhængende risiko for at udvikle brystkræft og arbejder i dag på at oplyse op og samle penge ind til forskning i sygdommen.

I 2014 vandt hun Jean Hersholt Humanitarian Award, der uddeles i forbindelse med Oscar-uddelingen.

Læs mere om: