Tirsdag, 29. marts 2022 — af Sofie Nymand

Husker du? For 20 år siden tog vi afsked med Henning Bahs

Erik Balling og Henning Bahs
Erik Balling og Henning Bahs
Foto: Ritzau Scanpix
Han var scenografiens mester, og i samarbejde med Balling skabte han flere mindeværdige filmøjeblikke. For 20 år siden gik han bort. Få dage før sit 50-års jubilæum.

I 1952 mødte en 24-årige ung mand ind på Nordisk Film. Han var netop blevet ansat som rekvisitørassistent.

Hans navn var Henning Bahs. Og siden fulgte et langt filmliv, hvor han satte sit aftryk på talrige produktioner som manuskriptforfatter, scenograf og idémand.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Han blev især kendt som den ene del af ’Balling og Bahs’, hvor Henning Bahs i et legendarisk samarbejde med instruktør Erik Balling skabte filmsucceser, der i dag anses som dansk filmhistories største klassikere.

Heriblandt “Olsen-banden”, “Matador” og “Huset på Christianshavn”.

Ifølge Bahs var han og Balling som et gammelt ægtepar. Med rutiner, traditioner og få ord, for hverken Balling eller Bahs behøvede at bruge særlig mange ord, når noget skulle forklares.

Det var et legendarisk makkerskab, og her var Henning Bahs idémageren.

Det var ham, der udtænkte de geniale og underfundige ting, der fik det hele til at fungere på filmlærredet.

Ikke mindst i “Olsen-banden”, hvor det hele var timet og tilrettelagt af Bahs. Lige fra de små motorstyrede dimser til når Det Kgl. Teaters vægge brydes ned til takterne af ouverturen fra “Elverhøj”.

Men hans genialitet fandtes ikke kun i det skøre og gakkede. Hans evner skinner igennem i scenografien i “Matador”, ligesom hans manuskriptforfatning i flere film vidner om stort talent.

Henning Bahs døde den 29. marts 2002, 74 år gammel. Han døde efter kort tids sygdom, få dage før han skulle have fejret sit 50-års jubilæum på Nordisk Film.

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden