1. feb. 2024
Af Annonce for TENA

Oplever du ufrivillig vandladning? Det er ikke pinligt!

Tena
Foto: Tena
Har du oplevet at dryppe lidt, når du bevæger dig, eller står du op flere gange i løbet af natten for at tisse? Det er mere almindeligt end du tror – og der er noget at gøre ved det.
https://imgix.billedbladet.dk/2024-01-30/tena_logo-1.png

Et host. Et grin. En løbetur. Der er mange ting, der kan sætte uventet gang i blæren og gøre, at der slipper lidt ud, selvom du kniber hårdt sammen. Måske skal du op flere gange om natten, fordi du skal tisse.

Har du prøvet at tisse lidt i bukserne, har du sikkert også været nervøs for, at det kunne ses eller lugtes af andre. Og højst sandsynligt har du stået tæt på en, der har haft præcis samme oplevelse og bekymring. Inkontinens og mindre urinlækager er nemlig mere almindelige, end du tror – særligt hos dem, som er gået i overgangsalderen eller har passeret den.

Det kan hjælpe at snakke med andre om urinlækage, selvom det måske føles pinligt. Hvis du åbner op om dine oplevelser, vil du sikkert opdage, at andre har det ligesom dig. Måske du også får nogle gode råd ud af at tale højt om det.

Hvad er inkontinens?

Inkontinens er ufrivillig vandladning i større eller mindre grad. Det kan være små dryp under træning, og det kan være en konstant trang til at gå på toilettet. Der findes overordnet to typer af inkontinens: Stressinkontinens og tranginkontinens. Du kan sagtens have en blanding af de to.

Stressinkontinens opstår, når du løfter noget tungt, hopper, griner, nyser eller hoster. Ofte kommer der ikke meget urin ud, men det kan være nok til, at du prøver at undgå de situationer – og så er det svært at leve fuldt ud. Det er altid en god idé at gå til lægen, hvis du oplever stressinkontinens, men du kan også selv træne dine bækkenbundsmuskler til at kunne holde lækagerne tilbage. Læs mere om stressinkontinens her.

Tranginkontinens er kendetegnet ved, at du altid er på udkig efter det nærmeste toilet. Du har nærmest konstant tissetrang, og du vågner flere gange om natten, fordi du skal på toilettet. Tranginkontinens kan skyldes flere forskellige ting, så det er en rigtig god idé at tage til lægen, hvis du døjer med det. Du kan selv undgå kaffe, te og andre vanddrivende drikke. Hvis du drikker meget vand i løbet af dagen, kan du prøve at drikke mindre, og drikker du ikke så meget vand, kan du prøve at drikke mere. Læs mere om tranginkontinens her.

Hvad kan du selv gøre?

Det rigtige bind kan hjælpe dig rigtig meget. Det gør dig mere tryg, når du skal være væk hjemmefra og er nervøs for lækager. Nogen stopper med at dyrke motion, fordi de er bange for ikke at kunne mærke lækagen, og her kan et bind hjælpe med at sikre imod uheld.

Uvidenhed om inkontinens gør, at mange bruger menstruationsbind eller almindelige trusseindlæg. Men mstruationsbind er designet til tykkere væske og fanger dermed ikke urinen i tide, og et almindeligt trusseindlæg er muligvis ikke stort nok til at absorbere mængden af urin.

Der findes målrettet inkontinensbeskyttelse, der passer til lige dit behov. Inkontinensbind er skabt til at absorbere og indkapsle væsken hurtigt, så du holder dig tør, selv ved større vandladninger. TENAs inkontinensbind har odeur control, som gør, at du forbliver lugtfri. Find ud af, hvilket inkontinensbind der passer til dig her.

Er du gået i overgangsalderen, kan det nedsatte østrogenniveau have indflydelse på dit underliv. Du kan opleve irritation, ømhed, tørhed og kløe omkring vulva og i skeden, og det kan være ubehageligt at bruge almindelige bind. Her er det en god idé at købe bind, som er nænsomme mod den sensitive hud i underlivet, som TENA Sensitive, der er skabt til formålet.

https://imgix.billedbladet.dk/2024-01-30/tena_pack.jpg

TENA Sensitive

TENA Sensitive er ekstra blødt og nænsomt mod den sensitive overgangsalderhud. Inkontinensbindet er hurtigtabsorberende og beskytter med Triple Protection, som holder dig tør, sikker og beskyttet mod lugt. Det er formet perfekt til at passe til kroppen og diskret hjælpe dig med at håndtere mindre ufrivillig vandladning. Desuden er det åndbart, dermatologisk testet og indeholder hverken parfume eller farvestoffer, så du kan holde den intime hud sund og forhindre kløe og ømhed i vulva. TENA Sensitive fås nu med mindst 50% plantebaseret materiale og TENAs første papiremballage nogensinde. Læs mere her.

Hvem kan du tale med?

Det er helt forståeligt, hvis du ikke har lyst til at fortælle til alle og enhver, at du somme tider tisser i bukserne. Selvom det er almindeligt, kan det være svært at tale om. Du kan starte med at tale med din læge om inkontinens og få nogle gode råd til at håndtere det.

Har du mod på det, kan det hjælpe dig at tale med en god ven eller veninde om de bekymringer, der følger med de ufrivillige vandladninger. De kender sandsynligvis til inkontinens, enten fordi de selv har oplevelser med urinlækage eller kender nogen, der har. At tale om det kan hjælpe dig til at føle dig mindre alene og mindske følelsen af skam.

Endelig er det en rigtig god idé at tale med din partner om det. Det kan føles umådelig svært at tale om, men din partner er en af dem, der kender dig bedst, og vedkommende vil helt sikkert støtte dig og være klar med kærlige ord, når du deler åbent. Det kan især hjælpe, hvis du har tranginkontinens og er nervøs for at have lækager om natten.