23. jan. 2024
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Efter tronskiftet: Hvad sker der nu med prins Joachim og prinsesse Marie?

Prins Joachim, prinsesse Marie og daværende kronprins Frederik. 
Prins Joachim, prinsesse Marie og daværende kronprins Frederik.
Arkivfoto: Jesper Sunesen
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
I alt dette nye vedr. H.M. Dronningens abdikation, hvor har vi så D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Marie? Burde de ikke blive anmodet om at påtage sig flere opgaver for Danmark, indtil det nye kongepars yngste børn er myndige, og H.K.H. Kronprins Christian er klar til at påtage sig opgaver på fuld tid efter hans forskellige uddannelser? Eller bliver D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Marie en "ny udgave" af det tidligere arveprinsepar, dvs. sendt endnu mere ud på sidelinjen? H.K.H. Prinsesse Benedikte bliver jo heller ikke yngre – faktisk 80 år til april.
Venlig hilsen
Anne Foldager Hansen

Kære Anne Foldager Hansen
I skrivende stund har Kongehuset ikke meldt noget ud om prins Joacims og prinsesse Maries fremtid. Den er, som det også var tilfældet før tronskiftet, uafklaret. I første omgang skal forpligtelserne i USA opfyldes. Prinsen har været forsvarsindustriattaché på Den Danske Ambassade i Washington, D.C. siden den 1. september 2023, og stillingen er i udgangspunktet for tre år, men med mulighed for forlængelse. Herefter må vi se, hvad der sker. Det afhænger af parrets ønsker og de aftaler, de har mulighed for at indgå med det nye kongepar. Jeg mener ikke, de bevidst bliver kørt ud på et sidespor. Prins Joachim er kongens lillebror og vil derfor altid være til rådighed for Kongehuset, herunder som rigsforstander og i repræsentative sammenhænge. Prinsesse Marie vil sikkert også fortsætte sit virke for Kongehuset. Jeg er sikker på, at prinsesse Benedikte viderefører sit arbejde for familien, men det er ikke utænkeligt, at hun trapper ned, efterhånden som hun bliver ældre. Arveprins Knud og arveprinsesse Caroline-Mathilde spillede i øvrigt en ganske aktiv rolle i Kongehuset både i Christian 10.s regeringstid og i de første år af Frederik 9.s kongegerning. Den med tiden mere perifere rolle var en logisk konsekvens af ændringen af Tronfølgeloven i 1953, hvor Knud (og hans børn) i realiteten mistede arvemuligheden, og hvor han blev arveprins i stedet for kronprins.
Mange hilsner
Jon Bloch Skipper


Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: