23. feb. 2024
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Er denne Elefantorden forsvundet?

Elefantorden fra udstillingen "På de bonede gulve" på Christiansborg Slot i 2022.
Elefantorden fra udstillingen "På de bonede gulve" på Christiansborg Slot i 2022.
Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Apropos Elefantordenen til kronprins Christian og tv-serien "Jagten på Elefantordenen" kom jeg til at tænke på kong Mihai 1., gift med prinsesse Anne af Bourbon-Parma, der var datter af danske prinsesse Margrethe. Var Mihai ridder af Elefantordenen? Og er den i givet fald kommet retur til Danmark? Jeg spørger også, fordi han modtog en meget sjælden sovjetisk krigsorden fra Anden Verdenskrig, og den ordensstjerne er forsvundet (måske solgt), hvilket er strengt forbudt ligesom med Elefantordenen.
Med venlig hilsen
L. S. Rasmussen

Kære L. S. Rasmussen
Hverken kong Mihai eller hans hustru var ridder af Elefantordenen, så der var intet af returnere til det danske kongehus, da de døde i 2017 og 2016 i en alder af hhv. 96 og 92 år. Men du har ret: "Alle danske ordener skal tilbageleveres til Ordenskapitlet ved modtagerens død – dette følger udtrykkeligt af statutterne (vedtægterne) for Elefantordenen og Dannebrogordenen", som der står på kongehusets hjemmeside. Her finder du også "De Kongelige Ridderordeners Våbenbøger" fuldt digitaliserede og søgbare, hvor du i de tre bøger, der omhandler Elefantordenen, kan se, hvem der har modtaget den siden 1600-tallet med navn, titler og dato for udnævnelsen. Størstedelen af ridderne er i våbenbøgerne repræsenteret med et smukt våbenskjold udført af de bedste heraldikere igennem tiden. Bøgerne er et must, hvis du interesserer dig for Danmarks kongelige ridderordener. Det er korrekt, at kong Mihai i 1945 modtog Sejrsordnen, som var Sovjetunionens mest fornemme militære hædersbevisning – ligesom i øvrigt også Bernard Montgomery, Dwight D. Eisenhower og Josip Broz Tito gjorde det. Der blev kun uddelt 20 stk. af den kostbare orden med bl.a. 150 diamanter, og de fleste kom retur til Moskva. Så vidt jeg har læst, er kong Mihais ikke forsvundet, men befinder sig i den rumænske kongefamilies varetægt. Herunder ses han i sit hjem i Schweiz i 2011. Mihai 1. var konge af Rumænien i årene 1927-30 og igen fra 1940 til 1947, hvor landet blev udråbt til folkerepublik.
Bedste hilsner
Jon Bloch Skipper

https://imgix.billedbladet.dk/2024-02-23/kong_mihai_brevkassen.jpg
Kong Mihai af Rumænien i sit hjem i Schweiz i 2011.
Arkivfoto: Alban Kakulya/Akk00177swi/Ritzau Scanpix


Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: