Hvad er historien om Rosenborg-vinen?

Foto: Lars Laursen

Redaktøren af BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, Jon Bloch Skipper, svarer på spørgsmål fra læserne

Onsdag, 28. april 2010 - af Jon Bloch Skipper

Kære kongelige brevkasse!

Hvad er historien bag den traditionsrige vin fra Rosenborg, som drikkes ved nytårstaflet?

Venlig hilsen Torben Hermansen


Kære Torben Hermansen!

Rosenborgvinen, der oprindeligt stammer fra byen Bacharach og har en grundstamme af rhinskvin fra 1598, har siden 1729 befundet sig i kælderen under Rosenborg Slot - deraf navnet. Dronningen byder af den ved særlige lejligheder såsom kongelige mærkedage og ved nytårstaflet på Amalienborg den 1. januar. Vinen er igennem tiden blevet frisket op med ny vin, men den indeholder stadig en rest af den gamle vin fra Christian IV's tid. I 1982 blev de sidste 1.000 liter omtappet på ståltanke og flasker, da den gamle vin ikke længere kunne holde sig på det oprindelige fad. I Frederiks IX's regeringstid var den faktisk blevet så sur og udrikkelig, at der blev serveret sukker til. I dag smager den efter sigende bedre. Vinen blev første gang serveret ved nytårstaflet i 1598, så den drikkes frem for alt på grund af traditionen og ikke smagen.

Bedste hilsner Jon Bloch Skipper


Har du spørgsmål til Den Kongelige Brevkasse, så send dit spørgsmål til [email protected], eller klik her!