31. okt. 2023
Af Sofie Nymand

Efter skandaler og drama: Nu ser det ud til, at 18-årige prinsesse Leonor vinder spaniernes hjerter

Prinsesse Leonor mellem sin mor, dronning Letizia, og søster, prinsesse Sofia. 
Prinsesse Leonor mellem sin mor, dronning Letizia, og søster, prinsesse Sofia.
Foto: Vincent West/Reuters/Ritzau Scanpix
Hendes farfar måtte abdicere efter skandaler om sit privatliv, og hendes far har skulle navigere i dem. Men det ser ud til, at prinsesse Leonor nu kan puste nyt liv i kongehuset.

Fra elefantjagter til elskerinder og korruptionssager.

De seneste år har Spaniens kongehus været fyldt med skandaler, men nu ser det ud til, at tronfølgeren prinsesse Leonor, der fylder 18 tirsdag, kan puste nyt liv i institutionen.

Især kong Juan Carlos, der er prinsessens farfar, har formået at sætte kongehuset på kollisionskurs.

Han var i 2014 tvunget til at abdicere efter skandaler om sin økonomi og privatliv.

Især vakte det vrede, da kongen i 2012 tog på elefantjagt i Botswana. Rejsen var dyr, og det blev for meget for landet, der på daværende tidspunkt var i en alvorlig økonomisk krise.

Derudover gik det direkte imod kongens rolle som præsident for den spanske gren af Verdensnaturfonden, der har til formål at værne om dyrelivet.

Og det stoppede ikke der.

Åbenlyst utro

Kongens elefant-eskapader afslørede, at Juan Carlos’ elskerinde var med på turen, og det stod klart, kongen var dronning Sofia åbenlyst utro.

Det blev begyndelsen til ende for den spanske konge, der overlod tronen til sin søn. Men også efter kong Juan Carlos’ abdikation dukkede skandalerne op til overfladen.

I 2020 flyttede han fra Spanien til selvvalgt eksil i De Forenede Arabiske Emirater. Det skete angiveligt på grund af en skandale omkring en forretningsaftale i Saudi-Arabien.

Samme år fik Juan Carlos frataget sin apanage.

Far i stormvejr

Prinsessens far, nuværende kong Felipe, har skulle navigere i familiens eskapader. Foruden sin fars, så sin svoger Iñaki Urdangarin, der blev dømt for skattesvindel i 2017. Alligevel har han formået at skabe nogenlunde stabilitet omkring kongehuset.

Ikke mindst i samarbejde med sin hustru dronning Letizia og døtrene, Leonor og Sofia. Ligesom at hans mor, dronning Sofia, stadig er synlig og påtager sig kongelig pligter.

Men Felipe endte selv i noget af et stormvejr, da han i 2017 delagtiggjorde sig i landets politiske krise og talte imod Cataloniens løsrivelse.

Det skete, efter Catalonien holdt en omstridt afstemning om selvstændighed.

Om prinsesse Leonor, ligesom sin far, overtager et svækket kongehus må tiden vise, men det tegner godt – og allerede nu, vinder hun spaniernes hjerte.

Leonor-mani

Ifølge internationale medier har den stigende interesse for prinsessen endda fået et navn ”Leonormania” (Leonor-mani, red.).

Prinsessen, der er to uger yngre end danske prins Christian, er allerede i ’dronningeskole’ og har kongelige pligter, som hun går til med et smil og stor arbejdsomhed.

Efter to år på internationalt gymnasie i Wales, er prinsessen trukket i uniform. I august påbegyndte hun sin tre år lange militæruddannelse på Academia General Militar de Zaragoza.

Samme uddannelse tog kong Felipe, og kongeparret har tidligere udtalt, at valget af prinsessens uddannelse er taget med henblik på, at hun skal efterfølge sin far som regent.

Spain's King Felipe and Princess Leonor along with Queen Letizia, and Princess Sofia (not pictured) visit the Cathedral in Oviedo, Spain, October 17, 2019. REUTERS/Eloy Alonso
Prinsessen med sin far, kong Felipe.
Foto: Eloy Alonso/Reuters/Ritzau Scanpix

Selv om hun inden sin 18-års fødselsdag har deltaget aktivt i kongelige opgaver, er fødselsdagen skelsættende.

Hun vil for eftertiden komme mere i søgelyset – det samme vil den rolle, som hun nu er ved at forme.

Hertil kommer spørgsmålet, hvordan hun vil gå til arbejdet som kommende dronning, og om hun kan puste nyt liv i et kongehus, hvis skandaler og eskapader har taget pusten fra de fleste.

Læs mere om: