2. jan. 2023
Af Sofie Nymand

Prinserne blev adelige: Derfor opfandt man titlen greve af Rosenborg

Grevinde Sussie og grev Ingolf af Rosenborg
Grevinde Sussie og grev Ingolf af Rosenborg
Foto: Hanne Juul
Tidligere har danske prinser fået tildelt den adelige titel greve af Rosenborg, når deres kongelige titler er bortfaldet.

Prins Joachims fire børn er ikke de eneste i kongehusets historie, der har mistet kongelige titler.

Faktisk er der tradition for, at man i kongehusets voksende stamtræ, skærer ydergrenene af ud fra tankegangen om at slanke kongehuset og i stedet tildele de kongelige familiemedlemmer adelige titler.

Siden 1914 er det sket for syv prinser, der tilhører den glücksborgske slægt. Alle blev de grever af Rosenborg – heriblandt dronningens fætre grev Ingolf og grev Christian.

Titlen blev ’opfundet’, da prins Aage, der var barnebarn af Christian 9., giftede sig med sin ikke-fyrstelige og udenlandske hustru, Mathilde di Bergolo.

– I helt gamle dage giftede man sig ikke under sin stand. Men selv kongehusene måtte vige for kærligheden, og da prins Aage af Danmark i 1914 giftede sig med en borgerlig kvinde, opfandt man ganske enkelt titlen ’grever af Rosenborg’, da den kongelige familie jo ikke havde et efternavn som sådan, fortæller Anna Von Lowzow, formand for Dansk Adels Forening.

Også grev Ingolf og grev Christian af Rosenborg mistede deres prinse-titler og arveretten til den danske trone, da de giftede sig.

Grev Christian af Rosenborg, der gik bort i 2013, blev i 1971 gift med Anne Dorte Maltoft-Nielsen.

Mens storebror grev Ingolf blev adelig, da han giftede sig med sin første hustru, Inge Terney, i 1968. I dag er han gift med grevinde Sussie.

Læs mere om: