Bille August: Synd for mine børn

Bille August

Bille August

Foto: Birger Storm
Bille August har indgået en pagt med sin hustru, Sara-Marie Maltha. Den skal forhindre, at arbejdet igen ødelægger hans familieliv.

Bille August, 72 år, har betalt en høj pris for at have et passioneret forhold til sit arbejde. Og det har hans børn også, indrømmer filminstruktøren i et stort interview med BILLED-BLADET. 

- For meget arbejde har betydet en adskillelse, som jeg ikke har kunnet forene med et harmonisk familieliv. Lysten til at skabe historier har jo revet og flået i mig. Det har været en livsnødvendighed, og så har jeg sjusket med mit familieliv. Jeg har ikke taget hånd om det og forstået, hvad der skulle til. Det var sådan set kun mig, der kunne have gjort det. Fordi det var mig, der var den aktive og udadfarende. At jeg ikke har kunnet finde en måde at gøre det på har været rigtig trist og især synd for mine børn, siger han.

Bille August har otte børn med fire forskellige kvinder. De tre yngste med sin nuværende kone, Sara-Marie Maltha, som han har været sammen med i næsten 20 år. Med hende har han omsider fundet en måde at forene arbejde og familieliv. 

- Sara-Marie og jeg har indgået en pagt. Der må maksimalt være 14 dages adskillelse mellem os. Og det har vi virkelig overholdt. Til trods for at jeg har været meget i udlandet. Men så har jeg krævet, at der i min kontrakt skal stå, at jeg skal bo et sted, hvor familien også kan være, forklarer han og erkender, at pagten er en konsekvens af hans tidligere familieerfaringer. 

- Jeg ville ikke stifte en ny familie og gå ind i et nyt forhold og så bare opleve katastrofen en gang til. Det har jeg simpelthen ikke villet. Det har jeg lært i livet, og det synes jeg har fungeret fantastisk godt. Det er en sindssyg god måde at gøre det på, siger han. 

Selv om Bille August synes, at hans skilsmisser har været synd for de fem ældste børn, har de ikke slået hånden af ham. 

- Nu da børnene er blevet voksne, taler de da nogle gange om, at jeg ikke har været der så meget. Og det har jeg jo heller ikke. Men der er ikke noget bitterhed. Og der har selvfølgelig også været lange perioder, hvor jeg har haft dem, efter jeg er blevet skilt, siger han. 

Bille August er biografaktuel med Karen Blixen-filmen "Pagten". Den er baseret på den virkelige historie om den verdensberømte danske forfatters forhold til den 30 år yngre digter, Thorkild Bjørnvig. De to indgår en pagt, hvor hun lover at gøre ham til en stor kunstner mod, at han adlyder hende betingelsesløst. Hvilket får katastrofale følger for hans ægteskab og familieliv. 

Spar 281 kr. på 13. nr. af BILLED-BLADETKlik her og læs hvordan

Læs stort interview med Bille August i BILLED-BLADET, der kan købes fra torsdag den 12. august. 

 

 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden