8. okt. 2017
Af Casper Nielsen

Dronning Margrethe elsker denne danske film: Den er "dødskæg"

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Filmen ”Martha” fejer 50-års jubilæum. Dronningen kalder den ”dødskæg”

Den danske film ”Martha” har 50-års jubilæum i år, hvilket fejres i biografer og maritime klubber landet rundt. Dronning Margrethe er blandt de største fans og kalder filmen ”dødskæg” og ”godt skruet sammen”.

Officielt kom filmen ud den 10. oktober 1967, men søndag den 8. oktober 2017 markeres den ved visninger i biografer over hele landet.

Siden filmen om det gode skib "Martha", en gammel rustdynge, elsket af besætningen, kom ud, har den fået et stort følge. Ikke mindst i maritime selskaber.

Den mest celebre fan er dog dronning Margrethe.

I BILLED-BLADET har hun fortalt, at hun er en meget stor fan af Erik Balling og Henning Bahs' film.

QUIZ: Test din viden om filmen "Martha"

"Den er dødskæg"

I et interview i 2010 omkring sine TV-vaner spurgte BILLED-BLADET dronningen om, hun kan finde på at sætte en dvd på om aftenen?

– Ja, det kan godt ske, at jeg sætter et eller andet på, som jeg har lyst til at se. Ikke mindst noget, jeg har lyst til at gense. Det har jeg gjort med ”Matador”. Og ”Olsen-Banden”. Og ”Martha”.

– ”Martha”?

– Ja, kender De ikke den?

- Det gode skib Martha. Det var også Balling og Nordisk Film, der lavede den.

– Har De ikke set noget nyere?

– Ikke så meget, ha, ha. Jeg ved godt, at ”Martha” er ældgammel, men den har indskrevet sig i søfartens historie, så alle søværnets skibe har den med om bord, for det ender altid med, at der lige er nogen, der skal se ”Martha”.

– Har De den også på Dannebrog?

– Ja, da. Den er dødskæg. Den er lige så dygtigt lavet som ”Olsen-Banden”, det er de samme mennesker, der står bag og mange af de samme skuespillere. Den har den samme umiddelbare charme og skæg og er godt skruet sammen, sagde dronningen til BILLED-BLADET.

”Martha” har også affødt en såkaldt ”Store Marthadag” i Svendborg, der fejrer filmen i maj måned.

https://imgix.billedbladet.dk/20000912-101219-1_1mb.jpg
Erik Balling med nogle af skuespillerne under optagelserne til "Martha"
Foto: Scanpix

Fællessang i biografen

På byens gastropub, Børsen, har man sågar indrettet en hel ”Martha-stue” som er en tro kopi af skibsmessen i filmen, hvor der i anledning af jubilæumsdagen også vil være gang i den for trofaste "Martha"-fans.

- Vi skal i biografen og se ”Martha”, og det har sine ritualer. Først rejser alle sig op og ser om sidemanden har rene hænder, ligesom Ove Sprogøe gør ved Poul Reichhardts fyrbøder i filmen. Derpå afsynger man ”Når fjordene blåner som markens fiol”, fortæller restauratør Launy Lindahl, der står i spidsen for det hyggelige sømandssang-ritual, der gentager sig i Scala-biografen i Svendborg i løbet af filmen.

Launi Linddahl er behørigt stolt af, at Nordisk Films biografer også har sat "Martha" på programmet.

- Hvilke andre gamle danske film vil kunne trække det? siger han retorisk til BILLED- BLADET.

Genopstod som "Olsen Banden"

Filmen ”Marta” blev optaget i sommeren 1967 på en gammel dansk båd i de græske farvande.

Ombord på var bl.a. Ove Sprogøe som hovmester Watson, Morten Grunwald som maskinmesteren Knud Hansen og Poul Bundgaard som Alf – den anden maskinmester.

Det var netop den trio, som Erik Balling i 1968 gendannede som Olsen Banden.

Læs mere om: